Longfonds ondersteunt twee Groningse onderzoeken

Foto: Google Maps

Twee Groningse onderzoeken van het GRIAC (Groningen Research Institute for Asthma and COPD) ontvangen van het Longfonds een subsidie voor het onderzoek dat ze doen naar het ontstaan en voorkomen van een longaanval.

Dat meldt het UMCG.

De onderzoeken staan onder leiding van Barbro Melgert (Farmacie) en Irene Heijink en Nick ten Hacken (Longziekten).

​Onderzoeken
Barbro Melgert gaat samen met collega’s uit Amsterdam en Oxford onderzoek doen naar het mechanisme van longaanvallen bij astma en COPD. Uiteindelijk hopen zij daarmee een medicijn te kunnen ontwikkelen waardoor longaanvallen minder ernstig zijn of zelfs voorkomen kunnen worden.

De tweede studie is een internationaal project naar herstel van longweefsel bij COPD.
Stamcellen kunnen zorgen voor longreparatie en ook ontstekingsprocessen onderdrukken. Alleen blijkt bij mensen met emfyseem (een specifieke vorm van COPD) dit minder goed te werken.

Irene Heijink en Nick ten Hacken doen samen met collega’s uit Nijmegen, Pittsburgh en Dublin onderzoek naar het waarom deze cellen bij mensen met COPD minder goed werken. Ook kijken ze of ze de reparatiefunctie weer kunnen activeren. Hiervoor wordt een 3D-model met echte menselijke longcellen gebouwd.

Het Leids Universitair Medisch Centrum ontvangt ook een subsidie voor een studie naar een nieuwe behandeling van allergisch astma. Het Longfonds investeert in totaal ruim twee miljoen euro in de drie onderzoeken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden