UMCG geeft gehoor aan oproep Antoni van Leeuwenhoek tegen tabaksindustrie

Foto: Publiek Domein

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wil zich aansluiten bij het initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek om aangifte te doen tegen de tabaksindustrie.

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) maakte donderdagochtend bekend dat het ziekenhuis zich aansluit bij de aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Het gaat om aangifte van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Het AVL riep andere ziekenhuizen op hetzelfde te doen.

UMCG bestuursvoorzitter Jos Aartsen, was donderdagochtend te gast bij het Radio 1-programma Spraakmakers en meldde in dat programma dat het UMCG zich daarbij wil aansluiten. Volgende week zal het UMCG met de andere UMC’s bespreken of méér ziekenhuizen dat willen doen.

Zoals bestuursvoorzitter Medema van AVL al zei: dagelijks sterven in Nederland 55 mensen aan roken, maar liefst dertig procent van alle kankerpatiënten krijgt de ziekte door roken en twee van de drie rokers overlijdt daadwerkelijk aan de gevolgen van tabak. Een kwart van hen overlijdt al vóór hun pensioen.

Rookvrij ziekenhuis

Ook het UMCG ziet die gevolgen dagelijks, weet dat elke sigaret schade toebrengt en ook dat tabaksverslaving geen vrije keuze is. Daarnaast is ziektepreventie een speerpunt van het UMCG. Daarom kiest het UMCG er voor vanaf 1 januari 2019 een rookvrij ziekenhuis en ziekenhuisterrein te zijn om zo, met vele andere instanties, toe te werken naar een rookvrije generatie.

Niet roken is immers de beste preventie, waarmee bepaalde vormen van kanker, longziekten en hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen. Dat lukt alleen als de kinderen van nu niet beginnen met roken. Als groot UMC met 850.000 consulten per jaar – patiënten die bijna allemaal begeleiders meenemen – hebben we een groot bereik en verantwoordelijkheid, aldus het UMCG.

Uit onderzoek onder medewerkers blijkt: ’85 procent steunt de ambitie om rookvrij te worden, 65 procent wil dat er meer aan rookontmoediging wordt gedaan. En ook onze patiënten ondersteunen deze ambitie, zo blijkt uit gesprekken met de cliëntenraad’.

Hoe het besluit van het UMCG om zich aan te sluiten bij de aangifte van AVL juridisch vorm krijgt, zal de komende tijd duidelijk worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen