City Central, hub voor de internationale stad, geopend in binnenstad Groningen

City Centralteam
City Centralteam
Foto: Tom van Huisstede photos

City Central, gevestigd in het pand aan de noordzijde van de A-kerk, opende vorige week donderdag 24 januari officieel haar deuren in de
binnenstad van Groningen.

City Central is een hub, een thuisbasis voor internationaal Groningen, opgericht om nieuwe inwoners beter hun weg laten vinden in de stad, en om het contact tussen oude en nieuwe inwoners te bevorderen.

Naast de feestelijke opening van City Central door wethouder Paul de Rook, werden ook de doelen en plannen van het initiatief gepresenteerd.

Achtergrond: voorkom expat bubbels

Net als veel andere Nederlandse steden wordt Groningen steeds internationaler. Dit is een structureel fenomeen, vooral gedreven door krimp in de omliggende regio’s en de toenemende globalisering van de wetenschap. Internationalisering biedt veel kansen voor Groningen, maar kan ook de hoge sociale cohesie aantasten. Hoe gaat de stad hiermee om?

City Central is een nieuw concept, bedoeld om internationalisering in goede banen te leiden. De hub is een initiatief van Marian Counihan en Eva Magnusková, beide internationale Groningers, en wordt mogelijk gemaakt door steun van het Akkoord van Groningen.

Het is hun missie om nieuwe inwoners te behouden voor de stad. Ze willen de verbinding tussen Stadjers en internationale inwoners bevorderen, en de positieve invloed van internationalisering zichtbaar maken in de stad, zodat nieuwe inwoners goed kunnen integreren. Op deze manier wordt de stad diverser, maar met behoud van de hoge sociale cohesie en eigen identiteit die Groningen zo geliefd maakt.

Activiteiten: nadruk op integratie

City Central dient als informatiebalie en thuisbasis voor activiteiten zoals My Local Friend, waarbij internationals gekoppeld worden aan Stadjers voor taalondersteuning en sociaal contact. Taalcursussen en andere bijeenkomsten worden in het pand gehouden en eigen activiteiten worden ontplooid door de hele stad, waarbij de nadruk steeds ligt op contact tussen nieuwkomers en de stad.

Bij City Central kan men terecht met vragen, maar ook koffie drinken en producten van Groningse makers aanschaffen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen