‘Code Rood’ in Groningen volgens SodM

Foto: De Redactie

De gaswinning moet fors worden teruggeschroefd om de veiligheid te verbeteren. Het SodM spreekt van ‘code rood’ in Groningen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat de komende twee weken concreet maken hoe en waar de gaswinning moet worden verlaagd om de kans op aardbevingen in Groningen te verkleinen.

Dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de winning wil terugschroeven is volgens de SodM een goed teken, maar de voorstellen die de NAM deze week deed zijn volgens het SodM niet concreet genoeg.

In Zeerijp vond maandag een beving plaats met een kracht van 3,4. Het was de zwaarste beving in vijf jaar. De NAM stelde vervolgens voor op zes plaatsen in Groningen de gaswinning te stoppen of terug te schroeven. Daarbij werden echter geen concrete cijfers genoemd. En dat is niet het enige kritiekpunt van het SodM op de NAM.

Volgens het staatstoezicht wekt de NAM de indruk “dat de maatregelen enkel nodig zijn voor de veiligheidsbeleving” van Groningers, terwijl er wel degelijk reële veiligheidsrisico’s zijn.

Het SodM benadrukt dat het in zijn advies aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken) alleen naar het veiligheidsaspect zal kijken. De andere kant van de medaille, waar Wiebes’ voorganger Henk Kamp in deze discussie ook vaak mee schermde, is de zogenoemde leveringszekerheid, maar die laat het SodM buiten beschouwing.

“Het is aan de minister om zo nodig een afweging te maken tussen veiligheid en leveringszekerheid”, aldus het SodM. “De minister beslist uiteindelijk wat er met de gasproductie in Groningen moet gebeuren.”

'

Reacties

article
579158
'Code Rood' in Groningen volgens SodM
De gaswinning moet fors worden teruggeschroefd om de veiligheid te verbeteren. Het SodM spreekt van
https://groningen.nieuws.nl/nieuws/579158/code-rood-groningen-volgens-sodm/
2018-01-11T18:45:46+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/01/11190303/gas-appingedam.jpg
Nieuws