Helft minder meldingen voor Brandweer Groningen

Foto: De Redactie

De brandweer Groningen kijkt met een goed gevoel terug op de jaarwisseling.

Het aantal meldingen was minder dan vorig jaar, meldt de brandweer. Dit kwam mede door het weer en het multi-surveillance team. Daarnaast is er geen sprake geweest van geweld tegen hulpverleners.

Helft minder meldingen

De brandweer kreeg in de provincie Groningen bijna de helft minder meldingen binnen in vergelijking tot vorig jaar. In totaal werden 76 meldingen tussen zes uur in de avond (31 december) en zeven uur in de ochtend (1 januari) geregistreerd voor diverse incidenten. Dit is bijna de helft minder dan vorig jaar. Van echt grote incidenten was geen sprake.

Het grootste incident van de dag betrof een gaslek in Hoogezand-Sappemeer waarbij 90 woningen geëvacueerd werden. Het gaslek werd al voor 18.00 uur gemeld.

De brandweer kreeg 48 meldingen binnen voor buitenbranden in met name Hoogezand-Sappemeer en de stad Groningen. Daarnaast kwamen er vijf autobrandmeldingen binnen, vier bijgebouwbrandmeldingen, vier automatische brandalarmen, drie containerbrandmeldingen, één bootbrandmelding en één melding van een verkeersongeval. Ook werd een nacontrole uitgevoerd en een liftopsluiting afgehandeld.

Gebouwbranden

Acht meldingen kwamen binnen voor een gebouw- of woningbrand in diverse gemeenten. Heb bleek drie keer om een daadwerkelijke gebouw- of woningbrand te gaan. In Termunterzijl en Alteveer is tweemaal uitgerukt voor een gebouwbrand in een boerenschuur. In Termunterzijl betrof dit een leegstaande schuur. In Alteveer was de schuur gevuld met aardappelen. Ondanks snelle inzet konden beide schuren niet worden behouden en heeft de brandweer beide gebouwen gecontroleerd laten uitbranden. In Boerakker is een leegstaand café afgebrand, waarbij asbest is vrijgekomen. De asbestverspreiding is echter beperkt gebleven tot het perceel van het café zelf.

In totaal kwamen 76 meldingen binnen bij de brandweer.

Multi-surveillance team

Ook dit jaar is het multi-surveillance team weer ingezet. Dit team bestaat uit mensen van de politie en mensen van de brandweer. Het team wordt ingezet om hulpdiensten te ondersteunen en efficiënter in te zetten.

Het team rijdt in de nacht van 31 december op 1 januari rond en is als eerste ter plaatse ter verkenning van een melding. Hierbij wordt er door het team een afweging gemaakt qua brandrisico en openbare orde en veiligheid.

Het team is dit jaar ook in gesprek gegaan met betrokkenen om te kijken wat zij konden betekenen. En met succes zo blijkt. In de stad Groningen is mede hierdoor maar 17 (22,4%) keer uitgerukt. In voorgaande jaren lag dit percentage rond de 33%.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen