Griepgolf is officieel griepepidemie in Nederland

Foto: Publiek Domein

Het aantal mensen dat griep heeft opgelopen in de afgelopen week is dusdanig gestegen dat sprake is van een griepepidemie in Nederland.

Dat blijkt uit de laatste gegevens van onderzoeksinstituut Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid van Milieu (RIVM). Afgelopen week kwamen 69 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij de huisarts. Huisartsen zien volgens het instituut vooral jonge kinderen tot 4 jaar met griepachtige verschijnselen.

Griepepidemie

De onderzoekers spreken van een epidemie als twee weken achter elkaar minimaal 51 per 100.000 mensen met kenmerken van griep zijn geregistreerd. In de week van 18 tot en met 24 december lag dit aantal op 69, de week daarvoor op 52. Daarnaast moet uit neus- en keelmonsters van een “substantieel aantal” patiënten blijken dat ze inderdaad zijn besmet met het influenzavirus.

Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Gemiddeld duurt zo’n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. Voor de meeste mensen is griep alleen vervelend.

Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte lopen meer risico. Zij komen daarom in aanmerking voor een griepprik.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden