Noordelijk Scheepvaartmuseum en Noorderzijlvest organiseren kinderontwerpwedstrijd ‘Dijk van de toekomst’

Kinderen in actie bij een dijk.
Foto: © Waterschap Noorderzijlvest

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum en waterschap Noorderzijlvest organiseren de kinderontwerpwedstrijd ‘Dijk van de toekomst’.

Kinderen van 6 tot en met 13 jaar mogen zich buigen over de vraag ‘Hoe ziet de dijk van de toekomst er uit?’ Jonge creatieve denkers worden opgeroepen hun idee uit te werken op papier, als maquette, (lego)bouwwerk of in een filmpje of vlog.

De 15 meest creatieve ontwerpen krijgen tijdelijk een plekje in het museum en drie winnaars worden een dagje ‘jeugddijkwerker’.

De wedstrijd vindt plaats ter gelegenheid van de tijdelijke expositie over de Kerstvloed 1717 die van 9 december tot en met 11 maart in het museum te bezichtigen is.

Dijkversterkingsopgaven

Nederland is met 3.767 kilometer zeedijken en duinen de best beschermde Delta ter wereld. En dat willen we natuurlijk zo houden. Maar de zeespiegel stijgt en onze bodem daalt. De komende decennia staan Rijkswaterstaat en de waterschappen voor enorme dijkversterkingsopgaven.

Dat moet sneller en goedkoper. En met oog voor omwonenden, ruimtelijke kwaliteit en natuur. Dat vraagt om innovatieve dijkontwerpen en verdergaande samenwerkingen.

Kijk van kinderen

“Wij kunnen als volwassenen allerlei vernieuwende ideeën hebben”, legt Eisse Luitjens, lid van het Dagelijks Bestuur van Noorderzijlvest, uit. “Maar wij zijn heel benieuwd hoe kinderen daar naar kijken. Zij laten zich veel minder remmen door conventies, denken minder in ‘onmogelijkheden’ en hebben vaak oog voor dingen die wij al lang niet meer zien. Dat leidt soms tot hele verrassende ideeën”.

Van verleden tot heden

Het museum heeft voor de tentoonstelling over de Kerstvloed de samenwerking met Noorderzijlvest gezocht. “We vonden het belangrijk om een link te maken tussen het verleden en het heden”, legt Michèlle Corbier van het museum uit.

“De Kerstvloed uit 1717 is de laatste overstroming die Groningen meemaakte. En sinds 1953 heeft de zee de rest van Nederland ook niet meer kunnen grijpen. Maar daar wordt dagelijks wel heel hard aan gewerkt. We vonden het mooi om ook dat stukje in de tentoonstelling mee te nemen”.

Wedstrijd

Jonge deelnemers kunnen een scan, foto of filmpje tot 12 februari mailen naar [email protected] Een jury bestaande uit een dijkwerker, kunstenaar en de directeur van het museum, kiest de 15 ontwerpen uit die in het museum worden getoond.

Tijdens de feestelijke onthulling op 21 februari worden de uiteindelijke drie winnaars bekend gemaakt (één per leeftijdscategorie).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden