Provincie betrekt Groningers bij realiseren energietransitie

Foto: Publiek Domein

De provincie Groningen neemt de overgang naar een groene en duurzame energievoorziening serieus en ziet de energietransitie als een kans. Dat kan ook niet anders in een provincie die dagelijks de gevolgen merkt van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning.

De provincie wil daarom voorop lopen in de energietransitie. Het versterkt volgens de provincie onze werkgelegenheid en bevordert een goed vestigingsklimaat voor bedrijven en inwoners.

Programma Energietransitie

Provinciale Staten hebben met het Programma Energietransitie het doel gesteld te werken aan 60 procent hernieuwbare energie in 2035 en 100 procent hernieuwbare energie in 2050.

Technische, maatschappelijke en economische ontwikkelingen gaan zo snel dat niemand weet hoe ons energiesysteem er in 2035 uit ziet. Energietransitie kent eigenlijk maar één zekerheid: onze energiebehoefte is zo groot, dat we alle opties nodig gaan hebben, van forse energiebesparing en vergroening van de chemie tot het opwekken van groene en duurzame energie, zoals zonne- en windenergie.

Bijeenkomsten

De provincie heeft het afgelopen jaar tijdens 19 bijeenkomsten gesproken met inwoners en ondernemers over de energietransitie. Dat heeft een goed beeld opgeleverd over wat er leeft rond de randvoorwaarden, participatie, andere eigendom- en verdienmodellen. De opbrengt is samenvattend: Eerlijk, Efficiënt en Eigen.

Het komend jaar geeft de provincie een vervolg aan de energietransitie om de doelstellingen van het Programma Energietransitie te realiseren. Dit zal leiden tot nieuwe plannen en kaders. Eerlijk, Efficiënt en Eigen wordt hierin leidend.

Daarnaast krijgen inwoners, coöperaties, ondernemers en gemeenten een grote rol bij de ontwikkeling van de plannen. Het gaat hierbij voornamelijk om de realisatie van windenergie. De provincie zal daarvoor in 2018 diverse bijeenkomsten organiseren.

Gedeputeerde Nienke Homan: “Voor grote stappen in de energietransitie hebben we alle soorten duurzame energie nodig en natuurlijk energiebesparing. In 2018 gaan we, met de Groningers, die stappen vormgeven. Ik hoop op dat er weer veel mensen mee komen praten, net als afgelopen jaar.”

Eerlijk: een open en transparant proces met goede en eenduidige informatie. De lusten staan in verhouding tot de lasten.
Efficiënt: zuinig zijn met ruimte en landschap. Waar we iets doen, willen we dat de best beschikbare technieken toegepast worden die ook het beste in te passen zijn in onze verschillende landschapstypen.
Eigen: iedereen kan (financieel) deelnemen en heeft een stem in een project.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen