Meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa geopend in Martini Ziekenhuis

Foto: Martini Ziekenhuis

Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis heeft op dinsdag 30 juni 2015 de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa officieel in gebruik genomen.

Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis Hans Feenstra gaf het startschot voor een speciale openingsrun rondom het ziekenhuis. Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting, verrichtte hierna de openingshandeling door vanaf een klassieke brandweerwagen een spandoek te onthullen.

De bouw van de verbandwisselkamer was mogelijk met een recordbedrag van € 105.100,- dat bij elkaar is gebracht met alle acties rondom De 4 Mijl van Groningen in 2014; actie WAUW, van au naar beter!

‘Het eindbedrag was een onverwacht record en bleek voldoende om direct in december met de bouw op de polikliniek van ons centrum te starten’, vertelt manager Jacob Blik van het brandwondencentrum trots. ‘Het resultaat is geweldig.

De ruimte beschikt nu over een hightech, in hoogte verstelbaar bad waarin de watertemperatuur heel secuur kan worden afgesteld. Er is sfeerverlichting, maar ook licht dat voor verpleegkundigen en artsen nodig is om de wonden goed te inspecteren. Ook hangt er een speciale televisie boven het bad hangen die nat mag worden en goed schoon te maken is.

Een paar kinderen hebben al de mogelijkheid gekregen om voor de opening al gebruik te mogen maken van de kamer en hebben het verschil tussen de oude en nieuwe situatie meegemaakt.

Nederlandse Brandwonden Stichting
Afgelopen jaar was de Nederlandse Brandwonden Stichting het goede doel van de 4 Mijl van Groningen, die het geld zou inzetten voor de verbandwisselkamer in het Groningse brandwondencentrum. De stichting ontving een prachtig bedrag van de 4 Mijl en zette samen met Brandweer Groningen en Brandwondencentrum Groningen de actie WAUW op.

WAUW gaat door
Met de opening stopt actie WAUW niet. Mensen kunnen de actie blijven steunen en daarmee een bijdrage leveren aan een nieuw project om de zorg voor kinderen én volwassenen met ernstige brandwonden te verbeteren.

Zo wil het brandwondencentrum nu de verbandwisselkamer in het Intensive Care gedeelte van het centrum aanpakken. Dit is momenteel een ruimte zonder de gewenste mogelijkheid tot afleiding tijdens de pijnlijke verbandwisselingen.

Brandwondenzorg in Nederland
Brandwondencentrum Groningen werkt intensief samen met de twee andere brandwondencentra in Nederland (Rode Kruis Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis) op het gebied van de brandwondenzorg. Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt nog verder te optimaliseren.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden