Fototentoonstelling op straat over mensenhandel

Fototentoonstelling aan de Westerkade.
Fototentoonstelling aan de Westerkade.
Foto: Gemeente Groningen

De reizende fototentoonstelling ‘Open je ogen’ is te zien aan de Westerkade in Groningen.

Het doel van de fototentoonstelling is ‘de mensen de ogen openen voor mensenhandel’.

Op grote billboards die op straat zijn neergezet, vertellen 30 slachtoffers van mensenhandel openhartig hun verhaal. Zij willen dat wij weten dat mensenhandel dichterbij is dan we denken. De slachtoffers zijn gefotografeerd door fotograaf Ernst Coppejans en kijken het winkelend publiek indringend aan.

De tentoonstelling is een initiatief van de stichtingen CoMensha en Open Mind. Burgemeester Peter den Oudsten opende vrijdag de tentoonstelling.

Mensenhandel is volgens de gemeente een onderschat maatschappelijk probleem. Het is een ernstige schending van mensenrechten die vrouwen, mannen en kinderen kan treffen en die vele verschijningsvormen kent.

Mensenhandel

Bij mensenhandel gaat het om seksuele uitbuiting, zoals gedwongen prostitutie en loverboypraktijken. Maar ook om arbeidsuitbuiting, zoals onbetaalde arbeid in de (land)bouw of de huishouding, ook wel moderne slavernij genoemd. Onder mensenhandel valt ook criminele uitbuiting, waarbij slachtoffers worden aangezet tot bijvoorbeeld diefstal of drugssmokkel en (gedwongen) orgaanhandel.

Samen signalen melden

Mensenhandel is vaak moeilijk te herkennen. Het is daarom van belang dat alle samenwerkingspartners in de aanpak mensenhandel de signalen melden die mogelijk op uitbuiting wijzen. De gemeente heeft in samenwerking met ketenpartners een actieve rol bij de aanpak van mensenhandel om daders te signaleren en aan te pakken. Maar ook voor de zorg en opvang van slachtoffers.

Inwoners kunnen mogelijke signalen van mensenhandel ook melden, zij kunnen daarvoor terecht bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem.

De reizende fototentoonstelling ‘Open je ogen’ is te zien tot 15 december aan de Westerkade.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen