Studenten Alfa-college maken lichtplan voor Westerhaven

Foto: Gogle Maps

Zes studenten van de opleiding Human Technology van het Alfa-college in Groningen doen als enige mbo-team mee aan een grote landelijke lichtontwerpwedstrijd: De Light Challenge.

Studenten Light Challenge
Studenten Light Challenge

De studenten maken een lichtplan voor de Westerhaven onder de naam MOI (Men Of Innovation)in opdracht van de gemeente Groningen. Ook hopen zij met dit lichtplan de landelijke finale op 2 juli in Nijmegen te winnen. MOI strijdt tegen tien andere teams uit het hbo en van technische universiteiten uit Nederland.

De landelijke finale
Tijdens de finale op 2 juli presenteren de studenten hun ontwerp in een flitsende film en twee werkende prototypes die ze zelf moeten bouwen. De beoordeling is door een professionele jury bestaande uit experts op het terrein van licht, duurzaamheid en industrieel ontwerp.

Meestbelovende deelnemer
Martijn Schokker, een van de teamleden, is bovendien genomineerd voor de Tauw Young Potential Award: een prijs voor de meest veelbelovende deelnemer. MOI heeft gedurende een half jaar keihard gewerkt aan een lichtconcept gebaseerd op de oorsprong van het gebied: een haven. Met bewegend licht zoals dat van een vuurtoren, een verlicht kompas van tien meter doorsnede en verlichte fietsenaanlegsteigers. Alles aangedreven met behulp van sensortechnologie en energie uit zonnepanelen.

De Light Challenge is een initiatief van de gemeente Heerenveen en wordt sinds 2011 elke twee jaar gehouden. De uitdaging voor 2015 is om een innovatief lichtplan te ontwerpen voor een deel van een binnenstad. Het ontwerp moet bovendien duurzaam zijn, zoveel mogelijk energieneutraal en gebruik maken van de nieuwste technologie├źn.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden