Sint Maarten 2017

Foto: Publiek Domein

Vandaag, zaterdag 11 november is het Sint Maarten. Kinderen lopen met (zelfgemaakte) lampionnen langs de deuren en zingen een liedje voor lekkers, zoals snoep en fruit.

Vooral Groningen kent een heel levendige sint-maartenstraditie. Veel Groningse liedjes zijn in het Groninger dialect.

Kenmerkend in Groningen wordt meestal “Sint-Martinus” gezongen:

‘Sunt-Martinus bisschop
mit zien roege muts op,
mit zien laange stevels aan,
doar komt Sunt-Martinus aan’

Sint Maarten

Met Sint-Maarten wordt de naamdag Sint-Maarten gevierd, een Bisschop van Tours (geboren in 316 en gestorven op 11 november 397). Zijn echte naam is dan ook Maarten van Tours. Sint-Maarten was een erg populaire heilige in de Middeleeuwen.

In Nederland zijn enkele van de oudste kerken aan hem gewijd, zoals de Martinikerk in Groningen en de Domkerk in Utrecht.

De tradities zijn per regio verschillend. In de ene regio viert men Sint-Maarten met optochten en in de andere regio wordt Sint-Maarten gevierd met vreugdevuren. Wat wel altijd terugkomt is de lampionnentocht.

Groningen

In Groningen staat een Sint Martinusconcert van 12.45 uur tot 13.30 uur op het programma en een Vesper van 17.00 uur tot 17.30 uur in de Martinikerk. Het Houten Huis verzorgt een Sint Martinusmiddag in MartiniPlaza, gevolgd door een lampionnenoptocht naar de Martinikerk (tussen 12.15 uur tot 18.15 uur).

In winkelcentrum Lewenborg wordt Sint Maarten gevierd van 16.00 uur tot 17.00 uur. In winkelcentrum Paddepoel wordt Sint Maarten gevierd van 17.00 uur tot 18.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen