UMCG gaat darmflora uitgebreider onderzoeken

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat de darmflora van 10.000 Lifelines-deelnemers onderzoeken.

Een onderzoeksgroep onder leiding van hoogleraren Cisca Wijmenga (Genetica) en Rinse Weersma (Maag-darm-leverziekten) van het UMCG werken in dit project ’10K Metagenoom Project’ samen met de firma Novogene.

’10K Metagenoom Project’

In dit project worden via ontlastingsmonsters de darmbacteriën van 10.000 LifeLines-deelnemers geanalyseerd om de rol van darmflora op gezondheid en preventie van ziekten nader te onderzoeken.

In onze darm zitten minstens 10.000 miljard bacteriën en het wordt steeds duidelijker dat deze een belangrijke rol spelen in onze gezondheid.

Het initiatief voor het 10K Metagenoom Project is een vervolg op een grootschalig onderzoek in 2016 onder ongeveer 1500 LifeLines deelnemers naar de diversiteit van darmbacteriën en de factoren die daarvan op invloed zijn.

Uit die studie onder leiding van Cisca Wijmenga, Jingyuan Fu, Alexandra Zhernakova en Rinse Weersma van het UMCG werd duidelijk dat bepaalde voedingsmiddelen zoals koffie, karnemelk en rode wijn de diversiteit bevorderen, terwijl onder andere frisdrank, volle melk en het gebruik van medicijnen zoals maagzuurremmers een meer negatief effect hebben.

Doel van het onderzoek

Het doel van het ‘10K Metagenoom Project’ is om nu van 10.000 LifeLines-deelnemers de darmbacteriën te analyseren door gebruik te maken van ‘next generation sequencing’; dit is een geavanceerde techniek om dna-onderzoek te kunnen doen.

Met deze grotere studie kan in meer detail onderzoek worden gedaan naar de diversiteit van darmbacteriën, waaronder de rol van verschillen in genetische variatie tussen mensen, aandoeningen zoals prikkelbare darm en psychiatrische aandoeningen zoals depressie.

Novogene gaat de ‘next generation sequencing’ uitvoeren voor de ontlastingsmonsters die worden verzameld door het UMCG, waarna de analyses worden uitgevoerd door de UMCG-onderzoekers.

“Met behulp van deze ‘shotgun’ metagenoom sequencing kunnen we niet alleen kijken naar de samenstelling van de bacteriën in de darm (welke en hoeveel van iedere bacterie), maar ook wat ze doen (hun functie), aldus Cisca Wijmenga, winnaar van de Spinozapremie in 2015.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen