Erkenning 39 expertisecentra zeldzame aandoeningen UMCG

Foto: Wikipedia Commons/CC-BY-SA-3.0

​Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft binnen het UMCG 39 expertisecentra erkend voor diverse zeldzame aandoeningen.

Deze 39 UMCG expertisecentra bestrijken samen 51 groepen van zeldzame aandoeningen. Het UMCG is trots op de erkenningen van de minister.

Om voor de erkenning in aanmerking te komen moest het UMCG in een uitgebreide procedure aantonen de expertise in huis te hebben, kwalitatief hoogstaande zorg te leveren, wetenschappelijk onderzoek gedaan worden en moeten er goede banden zijn met de betrokken patiënten(organisaties).

Zeldzame aandoeningen
Sommige aandoeningen zijn zo zeldzaam, dat er maar enkele patiënten in Nederland zijn met die aandoening. Maar er zijn zoveel verschillende zeldzame aandoeningen, dat in totaal bijna een miljoen Nederlanders aan een zeldzame aandoening lijden. Dat kan variëren van zeldzame tumoren en stofwisselingsziekten tot aangeboren hartafwijkingen en chromosoomafwijkingen. Er zijn ruim 7000 verschillende zeldzame aandoeningen, meldt het UMCG

Patiënten krijgen zo de juiste zorg  en weten dat ze bij het UMCG aan het goede adres zijn, doordat alle kennis en kunde in huis is die nodig is voor hun specifieke ziektebeeld. Juist patiënten met een zeldzame aandoening hebben vaak een lang traject van onduidelijkheid en doorverwijzen achter de rug waarin de klachten niet onderkend werden of de juiste diagnose niet gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen