UMCG onderzoekt ‘hoe prikkelbaar bent u?’

Foto: Publiek Domein

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voert vandaag, donderdag 12 oktober een live-onderzoek uit, getiteld ‘Hoe prikkelbaar bent u?’

Dat doet het UMCG op de 25e landelijke publieksdag ‘Hersenen en prikkels’ van de Hersenstichting donderdag in Rotterdam.

‘Bent u gevoelig voor omgevingsprikkels, zoals pratende collega’s, een boze blik van uw partner of een serie stoplichten die op rood staan? Wordt u van die prikkels weleens wat chagrijnig, prikkelbaar, gespannen of ronduit opvliegend? Kan aan uw pupil al afgelezen worden of u zo’n prikkelbaar type bent? En wat zegt dat over hoe uw hersenen functioneren?’ Deze vragen zijn onderwerp van het live-onderzoek.

Negatieve informatie

In het gelegenheids-‘prikkellab’ onderzoeken UMCG-wetenschappers dr. Marie-José van Tol en Rozemarijn van Kleef hoe bezoekers van de publieksdag onbewust voorrang geven aan negatieve informatie en hoe dit samenhangt met hoe prikkelbaar de bezoekers zijn.

Ook meten ze het gedrag van de ogen: waar kijken de bezoekers naar en hoe reageert de pupil daarop?

Ondertussen geven de onderzoekers mini-colleges over prikkelbaarheid, gespannenheid, depressie, cognitie, de werking van de hersenen en de pupilreactie.

Depressie

De Hersenstichting ondersteunt wetenschappelijk onderzoek naar vele hersenaandoeningen en psychiatrische stoornissen.

Zo onderzoekt Marie-José van Tol met haar team met steun van een Hersenstichting Fellowship waarom mensen kwetsbaar zijn om vaker depressief te worden, hoe depressie voorkomen kan worden en wat de rol van de hersenen daarbij is.

Kijk voor meer informatie over deze studie op www.depressiestudie.com. Deelname is nog mogelijk. Kaartenzijn nog beschikbaar voor de publieksdag aan de deur. Voor meer informatie: www.hersenstichting.nl.

Resultaten van het onderzoek worden snel na de publieksdag kenbaar gemaakt door de Hersenstichting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen