21ste editie Swingin’ Groningen geslaagd!

Afgelopen weekend vond de 21e editie van Swingin’ Groningen plaats. De mooie programmering en het prachtige zomerweer trok dit jaar duizenden mensen uit de Stad en de Provincie naar het centrum van Groningen, meldt de organisatie.

De binnenstad was weer het podium voor moderne jazz, soul en andere crossover muziekstijlen zoals funk, groove en dance.

Dit jaar waren er optredens van veel Nederlandse Jazz-toppers en een aantal veelbelovende, aanstormende talenten. Daarnaast werd de relatie met het Duitse Hamburg gevierd met een aantal hele goede Duitse bands.

Donderdag 11 juni
Het festival werd traditiegetrouw geopend met de Energizing Future Talent Contest, deze keer in Newscafé The Club. Vijf aanstormende Europese talenten uit Duitsland, Denemarken, Zweden, Estland en Groningen lieten zich van hun beste kant zien in de strijd om de ‘Energizing Future Talent Award’.  De winnaar werd Selen Özan uit Stockholm.

Vrijdag 12 juni
Vrijdag was een warme zomerse festivaldag. Kehrwieder had de eer om de avond te openen op het Waagplein. Dit jaar waren drie bands te bewonderen op de Grote Markt. Elske DeWall  opende geweldig met special guest Ntjam Rosie. Daarna was de Prins Claus Conservatorium Big Band aan de beurt met special guest Ruben Hein. Mop Mop sloot op de Grote Markt af met dansbare Italiaanse ‘grooves’, met als special guest Anthony Joseph.

Sabrina Starke en San Glaser maakten veel indruk op het Waagplein. Ralph de Jongh opende indrukwekkend in de Ellebogen. Hij wist het publiek direct te raken met zijn doorleefde blues. Trompettist en zanger Michael Varekamp gaf vervolgens een strakke set weg en de improviserende Jazzy Funky Stuff zorgde voor een swingende afsluiter.

The Boosters traden op in de Poelestraat en  de Duitse Rhonda sloot af op het Waagplein.

‘Talent Stage’
Swingin’ Groningen is de springplank voor aanstormend talent, onder de noemer ‘Talent Stage’. Op de verschillende podia waren dan ook een groot aantal talenten te zien en te horen. Daarnaast selecteerde de programmacommissie van Swingin’ Groningen vijf bands voor de Swingin’ Groningen Showcase.  Vijf Jonge talentevolle bands die zich op vrijdag, op drie binnenpodia, in de kijker speelden.

Zaterdag 13 juni
‘Stadskabaal’ was ook dit jaar een groot succes. Een uniek optreden waarbij  meer dan 90 kinderen en jongeren uit de stad en provincie, met verschillende sociaal-culturele achtergronden, samen muziek maakten. Het hoofdpodium op de Grote Markt bleek zelfs te klein. Het koor moest voor het podium staan.

De band Sven Hammond met Sven Figee op Hammondorgel opende zaterdagavond goed op de Grote Markt, gevolgd door de Stageband met Izaline Calister. Project Tumble T met girtaarvirtuoos Peter Tiehuis verzorgde een strakke set op het Waagplein en het publiek luisterde aandachtig naar jazzpianisten Joe Dinkelbach en Addy Scheele van DEMI-SEC op het Poeleplein.

Op het Zuiderdiep sloot Rob Mostert op Hammondorgel de avond af met levendige, melodische en groove muziek. Klapper van die avond was de blues van King of the World met gitaar virtuoos Jan Akkerman en de C+B Horns.

Swingin’ Groningen kijkt terug op een geslaagde 21e editie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden