Cardioloog Martini Ziekenhuis start onderzoek in Saudi Arabië

Eerste onderzoeken met de MyDiagnostick in Saudie Arabië
Foto: Martini Ziekenhuis

Cardioloog Robert Tieleman van het Martini Ziekenhuis in Groningen is in Saudi Arabië begonnen met een screeningsproject naar de hartritmestoornis atriumfibrilleren.

Hij deed dit op uitnodiging van het Ministerie van Volksgezondheid van Saudi Arabië, meldt het Martini Ziekenhuis.

In verschillende regio’s onderzoeken 40 huisartsen ongeveer 4000 patiënten van 65 jaar en ouder met hetzelfde apparaat dat enkele huisartsen in Groningen momenteel ook gebruiken: de MyDiagnostick.

MyDiagnostick
Cardioloog Tieleman ontving de uitnodiging naar aanleiding van een wetenschappelijke publicatie, die aantoont dat een recent mede door hem ontwikkeld medisch apparaatje, de MyDiagnostick, zeer betrouwbaar en binnen een minuut de aan- of afwezigheid van de ritmestoornis vaststelt.

Normaal kan dit alleen door een electrocardiogram, een ‘hartfilmpje’ bij de patiënt te maken, echter is dit bewerkelijk en tijdrovend en vereist specifieke kennis bij de huisarts, die niet altijd aanwezig is.

Indien dit onderzoek een succes is, wil de regering van Saudi Arabië het verder opschalen naar minimaal 100.000 patiënten.

Geen klachten, wel risico
Atriumfibrilleren, ook wel boezemfibrilleren genoemd, is een veel voorkomende hartritmestoornis die vooral voorkomt bij ouderen.

Tijdens deze ritmestoornis kunnen zich stolsels in het hart vormen. Wanneer deze bloedpropjes losschieten kunnen zij een bloedvat in het hoofd, of elders in het lichaam, afsluiten, met alle gevolgen van dien.

Patiënten met atriumfibrilleren hebben daarom een vijf keer hogere kans op een beroerte. Behandeling met antistollingsmiddelen kan deze verhoogde kans op beroertes teniet doen.

Het is mogelijk dat een patiënt atriumfibrilleren heeft, zonder dat hij daar klachten van ondervindt. De diagnose kan dan niet op tijd gesteld worden en de patiënt zal zonder behandeling een verhoogd risico op een beroerte blijven houden.

Saudi Arabië
Risicofactoren voor het ontstaan van atriumfibrilleren, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, vaatlijden en suikerziekte komen in Saudi Arabië  frequent voor.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden