Opnieuw versteende straat vergroend in Groningen

Job de Rooij werkt aan zijn geveltuin.
Foto: Natuur en Milieufederatie Groningen

Bewoners van De Grote Beerstraat in de wijk Paddepoel hebben afgelopen zaterdag zeven geveltuinen aangelegd. Veertien vierkante meter stoeptegels maakte plaats voor planten.

De bewoners deden dit in het kader van Operatie Steenbreek Groningen.

De aanleg van de geveltuinen gebeurde op initiatief van bewoner Job de Rooij. Hij deed zijn inspiratie op in Utrecht en dacht: dit zou ook goed zijn voor onze straat! Via de website van Operatie Steenbreek Groningen kwam hij terecht bij coördinator groenparticipatie Laurens Stiekema.

Toen was het snel geregeld. Job de Rooij: “Van Laurens hoorden we dat de gemeente ondersteund bij de aanleg van geveltuinen en dat we via Operatie Steenbreek een basis aan plantmateriaal konden ontvangen! Dat zijn hulst, herfstasters, anemonen en viooltjes geworden. Andere planten regelen de bewoners zelf.”

De gekozen planten zijn niet met zorg uitgezocht: Ze zijn goed voor vlinders en bijen en doen het ook goed met minder zon. De geveltuinen liggen aan de noordzijde en zien niet veel zon.

Plantmoment

Zaterdagochtend 16 september had Job een gezamenlijk plantmoment georganiseerd. Ondanks de regen kwamen de buren langs om de planten op te halen. Toen de lucht wat opklaarde gingen de planten de geveltuinen in.

Groningers + Operatie Steenbreek = Groenere Stad

Ook bijdragen aan een groenere stad? Ga langs de buren en inventariseer hun interesse voor geveltuin. Neem contact op met Laurens Stiekema en wie weet breek jij binnenkort ook stenen in je straat om geveltuinen aan te leggen.

Aanbeveling

Job heeft wel een aanbeveling: zorg voor een betere vindbaarheid! Daarom hierbij rechtstreeks het mailadres van Laurens. Heb je ook interesse om samen met je buren geveltuinen aan te leggen? Mail dan naar [email protected]

Van verstening naar vergroening

De gemeente ondersteunt al langer bij de aanleg van geveltuinen. Om verzakkingen in het trottoir te voorkomen en voor meer groen in de stad. Dat er ook plantgoed kan worden geleverd, komt doordat de gemeente nu ook actief is als lid van Operatie Steenbreek.

Dit is een landelijke campagne voor de vergroening van tuinen, om zo de oprukkende ‘verstening’ van tuinen tegen te gaan. Onder het motto tegels eruit, tuin erin’, vinden door heel Nederland acties plaats.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden