Geslaagde proef met eerste 3D geprinte betonnen ligger ter wereld

Foto: © Sander Blom Films

Woensdag is de eerste geprinte verkeersbrug voor autoverkeer ter wereld getest in Groningen.

Proefexemplaren op schaal van de liggers van geprint gewapend beton werden getest door er gewichten op te leggen. In totaal werden tien platen op de ligger gelegd met een gewicht van meer dan zes ton. De ligger bezweek niet onder het gewicht, meldt de provincie. Liggers zijn de balken die het brugdek vormen.

De provincie Groningen voert samen met het bedrijf FDN uit Amsterdam sinds vorig jaar een proefproject uit voor een volledig geprinte betonnen brug voor autoverkeer. Als de proef slaagt, wordt de brug geplaatst in de omgeving van Blauwestad.

Uniek in de wereld

De bedoeling is om een volledig betonnen brug te printen. Zowel het dek, de leuning als de fundering wordt geprint. Elders in de wereld bestaan al wel fietsers- en voetgangersbruggen die zijn geprint, maar daarvan was alleen het dek geprint. De fundering werd op de traditionele manier aangelegd.

De geplande brug is 20 meter lang en 8 meter breed en heeft twee rijstroken.

Testbrug

De eerste proefliggers voor de brug zijn in augustus geprint bij de TU Eindhoven. Doordat woensdag de draagkracht van de liggers is belast, kan hierdoor worden berekend hoe sterk het materiaal van het geprinte beton moet zijn.

Daarna wordt er een testverkeersbrug van 10 meter gemaakt, die dit jaar in Blauwestad wordt geplaatst. Als de test succesvol is, wordt de grote brug geprint. Dat wordt dan de grootste geprinte brug ter wereld.

Slim en Groen

De in 3D geprinte brug past in het beleid van de provincie Groningen om in verkeer- en vervoerprojecten te zoeken naar slimme en groene oplossingen.

De 3D-brug is slim en groen doordat bij geprint beton minder beton verloren gaat, doordat er nauwkeuriger gewerkt wordt. Ook heeft een volledig geprinte betonnen brug geen onderhoud nodig omdat er geen asfalt wordt gebruikt. Een brug met een betonnen brugdek is bestand tegen zout dat in de winter wordt gestrooid.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden