Gaswinning Groningen slotonderwerp troonrede

Foto: You Tube/ Beeldcitaat {NOS}

Koning Willem-Alexander heeft vandaag tijdens Prinsjesdag voor de vijfde keer de troonrede voorgelezen aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal.

De gaswinning in Groningen was het laatste onderwerp in de troonrede.

“De gaswinning in Groningen is in deze kabinetsperiode met meer dan de helft gereduceerd en per 1 oktober aanstaande wordt de productie verder teruggebracht. Maar er is meer nodig om recht te doen aan de getroffen Groningers. Een schadefonds en een nieuw schadeprotocol zijn in voorbereiding. De regering realiseert zich dat de grote zorgen van de mensen die wonen in het aardbevingsgebied in Groningen niet zomaar zijn weggenomen”, aldus koning Willem Alexander.

De troonrede kon weinig nieuws bevatten volgens de koning, omdat er wordt onderhandeld over een nieuw kabinet. De koning prees “de constructieve opstelling van veel partijen in de Staten-Generaal”, aan wie mede te danken is dat “het fundament onder Nederland de afgelopen jaren sterker is geworden”.

Het demissionaire kabinet trekt wel extra geld uit voor verpleeghuizen, basisschoolleerkrachten en veiligheid. Ook verzekerde de koning, dat het kabinet de Groningers die schade hebben geleden door de aardgaswinning, niet worden vergeten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden