Experiment in Groningen: studenten verleiden tot spitsmijden

Foto: De Redactie

In de stad Groningen start een experiment om studenten te verleiden niet in de spits te reizen.

Groninger studenten kunnen zich vanaf dinsdag 5 september opgeven voor een experiment met het studentenreisproduct, de vroegere OV-studentenkaart.

Studenten die deelnemen aan het experiment, wisselen hun weekreisproduct in voor een weekendreisproduct. In aanvulling daarop krijgt de student een reisproduct op hun OV-chipkaart waarmee ze doordeweeks in en rond Groningen gratis kunnen reizen na de ochtendspits in de bussen van Qbuzz en treinen van Arriva.

Het doel van het experiment is om de OV-ochtendspits in Groningen te ontlasten en te onderzoeken of studenten bereid zijn om hun reisgedrag aan te passen.

Betere bereikbaarheid

Het experiment kan volgens voorzitter Paul de Rook van de Stuurgroep Groningen Bereikbaar bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de stad. “Als we de drukte in de spits verminderen, kunnen we met hetzelfde aantal bussen en treinen de bereikbaarheid en het reiscomfort voor iedereen verbeteren.”

Aan de proef, dat het hele studiejaar 2017/2018 loopt, kunnen maximaal 500 studenten deelnemen. Studenten kunnen zich voor het experiment aanmelden op www.gratisreizenbuitendespits.nl.

Het lokale experiment met het studentenreisproduct is een initiatief van samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar, het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz en Arriva.

Beter Benutten

Het experiment is onderdeel van het pakket Beter Benutten in de Regio Groningen-Assen. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de regio over weg, water en spoor te verbeteren. De uitvoering van het thema Onderwijs & Bereikbaarheid is in handen van Groningen Bereikbaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden