Foto-expositie Tocht om de Noord 2017 officieel geopend

03 sep 2017, 14:40 Nieuws
kerstvloed1717 wordt overhandigd aan comvdkon renepaas
Communicatie Noorderzijlvest

De foto-expositie van de Tocht om de Noord 2017 werd vrijdag 1 september officieel geopend. De tien foto’s die het beste aansluiten bij het thema van dit jaar, 'De Kracht van Water' zijn door organisator Peter Velthuis in het waterschapshuis van Noorderzijlvest onthuld.

Aansluitend is het eerste boek "Kerstvloed 1717", van auteur Piet Nienhuis, overhandigd aan de Commissaris van de Koning René Paas. Ook ontving Paas het 1e exemplaar van de interactieve routegids van de Tocht om de Noord 2017 uit handen van Martin Scholma van Scholma Print & Media.

De 10 winnende foto’s voldeden het meest aan de opdracht om 'de kracht van water' uit te beelden, dat ook het thema is van Tocht om de Noord. Daarmee winnen de fotografen expositieruimte langs de route van Tocht om de Noord op 23 en 24 september. De foto’s zijn op dat moment voor alle 5000 deelnemers te bekijken. Bovendien worden de 10 uitverkoren foto’s gedrukt als ansichtkaarten die alle wandelaars na afloop van de Tocht krijgen uitgereikt en mee mogen nemen naar huis.

De winnende foto’s staan nog van 2 tot 22 september geëxposeerd in het waterschapshuis in Groningen, Stedumermaar 1. U bent welkom om de tentoonstelling te komen bekijken.

Boek 'Kerstvloed 1717'

Het overhandigde boek de “Kerstvloed 1717, een pelgrimstocht” is geschreven door auteur Piet Nienhuis en gaat uitgebreid in op één van de grootste natuurrampen die ons in de afgelopen 300 jaar trof; de Kerstvloed. Deze geschiedenis is voor de eerste keer beschreven in het gelijknamige boek.

Uitgebreid wordt ingegaan op de oorzaken en de gevolgen van de ramp. Nog altijd zijn de sporen van deze ramp zichtbaar in het Groninger landschap. Kaarten, schilderijen en foto’s illustreren dit. Verder belicht het boek de daarop volgende versterking van de dijken en de wederopbouw van het Groninger platteland.

Routegids Tocht om de Noord 2017

Aan het boek "Kerstvloed 1717, een pelgrimstocht" is een wandelgids verbonden, van de Eems tot het Lauwersmeer, die overeenkomt met de Tocht om de Noord, dat ook in het teken staat van de Kerstvloed. De kaarten in de wandelgids helpen de wandelaar op weg de juiste route te volgen.

De wandelgids volgt de sporen van de Kerstvloed, loopt door historische en sfeervolle dorpen, volgt oude en nieuwe paden, wijst op specifieke karaktertrekken in het Groninger landschap, leert iets over het nut van de dijken en het waterbeheer en laat de natuur opsnuiven en de rust ervaren. Het laat de wandelaar kennismaken met grote en kleinere Groninger cultuurschatten, zoals borgen, musea, kerken, orgels, molens, gebouwen en leuke plekjes.

VEEEW

De inhoud van het boek en de routegids komt mede tot stand door de toepassing van augmented reality met behulp van de app VEEEW. Dat zorgt voor een extra, digitale beleving voor lezer en wandelaar.

De inhoud van het boek en routegids wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s, de Tocht om de Noord en de partners rond Expeditie Kerstvloed 1717 (onder regie van Verhalen van Groningen).

Hoe werkt VEEEW?

Door met de VEEEW-app de pagina’s uit het boek/routegids te scannen, herkenbaar aan het logo van VEEEW, worden foto’s en illustraties geladen. Onder andere van een borg, museum, dijk, restaurant of een landschap.

Ook vertellen waterschapsmedewerkers wat hun werk inhoudt en voor hen betekent. Hierdoor krijgt de betekenis van het waterbeheer en het belang van dijkbewaking een extra dimensie, helemaal tegen het licht van de Kerstvloed.

Culturele ontdekkingstocht

Tocht om de Noord is een jaarlijks wandelfestival door Groningen, waaraan zo’n 5000 wandelaars meedoen. Het betreft niet alleen een wandeling, maar bovenal een culturele ontdekkingstocht. Elk jaar staat één zintuig centraal. Dit jaar is dat ‘voelen’.

De kracht van water

Het centrale thema voor 2017 is 'De kracht van Water'. Het is het jaar waarin we terugblikken op de Kerstvloed die 300 jaar eerder plaatsvond en het leven van 14.000 mensen eiste. De wandelaars beleven 1717 op een unieke manier, met dorpen die dienen als decors en korte flitstheaters die wandelaars laten ervaren wat er gebeurt als de dijken breken. Op vele kruisingen is bovendien straattheater te zien. De tocht volgt zo veel mogelijk de route van de oude dijk en komt langs dorpen die destijds zwaar getroffen zijn.