Nieuwe Friesenbrücke moet in 2024 klaar zijn

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Jan Oosterhuis

De nieuwe Friesenbrücke over de Ems bij het Duitse Weener moet eind 2024 klaar zijn.

Er is minstens 20 minuten per uur beschikbaar voor treinverkeer. Hierdoor kunnen dagelijks treinen over de brug rijden en is er ruimte voor een extra sneltrein, meldt de provincie.

Dat is de uitkomst van een overleg van de Duitse staatssecretaris van Verkeer met gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, bestuurders uit Leer en Papenburg, treinvervoerder Deutsche Bahn en de Meyer Werft.

Geramd

De Friesenbrücke bij Weener werd in 2015 aangevaren door een schip. Sindsdien is er geen treinverkeer meer mogelijk tussen Groningen en Leer en wordt er gesproken over een vervangende brug.

Aanvankelijk zouden treinen maar beperkt over de brug kunnen rijden omdat de Meyer Werft in Papenburg voor zijn schepen gebruik moet maken van de brug.

Nieuwe oplossing

De nieuwe oplossing houdt rekening met zowel het trein- als het scheepvaartverkeer. Hierdoor komt het project ‘Wunderline’, de plannen van de provincie Groningen om de treinverbinding tussen Groningen en Bremen te verbeteren, niet in gevaar.

Gedeputeerde Gräper is blij met de gevonden oplossing. “Ik ben blij dat we nu eindelijk duidelijkheid hebben en dat er een oplossing is gevonden waar alle partijen tevreden mee zijn.”

De nieuwe brug moet ook nog eens veiliger worden, waardoor de kans op aanvaring door schepen kleiner wordt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden