‘Ruim 1,5 miljoen euro voor onderzoek protonentherapie’

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en MAASTRO Clinic hebben ruim 1,5 miljoen euro subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding.

Hiermee wordt een een onderzoekinfrastructuur opgezet voor protonentherapie (ProTRAIT) samen met HollandPTC in Delft, alle andere universitair medische centra, het NKI/Antonie van Leeuwenhoek en het Prinses Máxima Centrum (PMC).

Deze infrastructuur is wereldwijd uniek en biedt ongekende mogelijkheden om het onderzoek naar de effectiviteit en meerwaarde van deze nieuwe bestralingsbehandeling optimaal te ondersteunen, meldt het UMCG.

Database

De centra gaan een gezamenlijke database opzetten waarin de klinische uitkomsten worden opgenomen van alle patiënten die in Nederland met protonentherapie worden behandeld. Het gaat onder meer om gegevens over dosisverdeling, toxiciteit, complicaties en kwaliteit van leven.

De gegevens worden door de centra eerst individueel verzameld en kunnen dan via een geavanceerde ICT-structuur automatisch aan elkaar worden gekoppeld. De gegevens worden vervolgens samengebracht in een bestaande landelijke database voor kankeronderzoek (TRAIT).

Onderzoekers kunnen met de gegevens vervolgens studies uitvoeren naar de effectiviteit en meerwaarde van protonentherapie ten opzichte van de bestaande bestraling met fotonen (radiotherapie).

De combinatie van de samenwerking met alle centra en ProTRAIT leidt er toe dat Nederland internationaal een leidende positie in kan nemen in het wetenschappelijk onderzoek rond protonentherapie.

Protonentherapie is in Nederland vanaf eind 2017 voor het eerst beschikbaar in centra in Groningen en Delft, Maastricht volgt later. Minister Schippers gaf in 2014 vergunningen af voor de bouw van vier protonencentra in Amsterdam, Delft, Groningen en Maastricht, voor in totaal 2200 behandelingen per jaar.

Over protonentherapie

Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor. Hierdoor komt minder straling in de omliggende gezonde weefsels en neemt de kans op bijwerkingen af.

Protonentherapie biedt vooral meerwaarde voor kinderen met kanker en patiënten met schedelbasistumoren en oogtumoren. Daarnaast kunnen ook andere patiënten baat hebben bij protonentherapie, zoals patiënten met borstkanker, prostaatkanker, hoofdhalskanker, slokdarmkanker en longkanker.

Het project wordt geleid door prof. Hans Langendijk, afdelingshoofd Radiotherapie UMCG en prof. André Dekker, manager onderzoek/onderwijs en klinisch fysicus bij MAASTRO Clinic. Het project zal drie jaar duren.
(Bron: UMCG)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden