RUG stijgt dertien plaatsen op prestigieuze Shanghai-ranking

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Wutsje

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dertien plaatsen gestegen naar de 59e plek op de prestigieuze ‘Shanghai-ranglijst’. De RUG is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit.

Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat de RUG stijgt in de ranglijst, dat officieel de Academic Ranking of World Universities (ARWU) heet. De ARWU is een wereldwijde top-500, die algemeen wordt beschouwd als de meest betrouwbare kwaliteitsmeter van universiteiten wereldwijd.

Collegevoorzitter Sibrand Poppema is niet verrast, wel zeer content: “We hadden deze stijging verwacht na die fantastische scheikunde Nobelprijs van Ben Feringa in oktober vorig jaar. De ARWU laat Nobelprijzen en wetenschappelijke publicaties nou eenmaal zwaar meewegen”, meldt de RUG.

In Nederland scoort alleen de Universiteit Utrecht hoger. Deze universiteit is gestegen naar plek 47. Harvard University voert net als voorgaande jaren de lijst aan.

Vooral nieuwe studenten uit het buitenland gebruiken de rankings voor de kwaliteit van een universiteit, evenals onderzoekers, overheden en bedrijven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden