Nationale Huidkankerdag ook in Martini Ziekenhuis

Foto: CC BY-SA 3.0 / Wikipedia Commons/ Eg-T2g

Zaterdag 30 mei 2015 is de Nationale Huidkankerdag. Tijdens deze Nationale Huidkankerdag laten 74 mensen in het Martini Ziekenhuis hun huid controleren op een eventueel verdacht plekje.

Deze dag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, waaraan de dermatologen van het Martini Ziekenhuis voor het eerst mee doen. Bezoekers kunnen zich daarnaast laten informeren over de verschillende behandelmethoden van huidkanker en informatie krijgen over hoe zij hun huid het beste kunnen beschermen én controleren.

‘Drie uur na de opening van de inschrijving waren alle beschikbare 74 plekken in het Martini Ziekenhuis al vergeven. Er is dus blijkbaar een grote behoefte om zekerheid te krijgen over verdachte plekjes op de huid’, vertelt dermatoloog Petra Harms. ‘Een goede ontwikkeling, want één op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven huidkanker. Daarmee is het een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en ook de meest voorkomende vorm van kanker.’ Het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt, is in de afgelopen tien jaar verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar.

Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is er ook volop aandacht voor de preventie van huidkanker tijdens het evenement. Harms: ‘Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen de schadelijke invloed door de zon, want die invloed is nog steeds de grootste oorzaak van huidkanker’. Beschermen kan door bijvoorbeeld goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een juiste beschermingsfactor. Ook de schadelijke effecten van zonnebankgebruik moeten niet onderschat worden.

We moeten kritisch onze huid controleren op verdachte plekjes en bij twijfel altijd laten controleren door de huisarts.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden