Spoel kranen door bij terugkomst van vakantie

Foto: Publiek Domein

Mensen die terugkomen van vakantie worden geadviseerd de kranen en de douche aan te zetten. Ook de wc doorspoelen is een advies van waterbedrijf Vitens.

Het water heeft tijdens de vakantie een tijdje stil gestaan in huis, en dat kan de kwaliteit van het drinkwater beïnvloeden. Zo kunnen er bacteriën groeien in de leidingen van de woning en bestaat de kans op een legionellabesmetting.

De legionellabacterie leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater, en groeit goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden.

Tips

Een legionellabesmetting voorkomen kan door eerst de toilet door te spoelen. Vervolgens is het belangrijk om alle kranen één minuut door te spoelen, laat eerst de warme kraan even lopen, open daarna de koude kraan en laat de kraan op lauwe temperatuur goed doorlopen.

De douchekop doorspoelen kan het beste door de kop onder te dompelen in een emmer met water en vervolgens de douchekop door te spoelen. Een besmetting met de legionellabacterie kan opgelopen worden door verneveld water in te ademen. Er is sprake van verneveld water bij warm douchen.

Ook wordt naast het doorspoelen van de kranen geadviseerd de temperatuur van warmwaterapparaten met een voorraadvat (zoals boilers en sommige combiketels) op minimaal 55 graden af te stemmen.

Door besmetting met de legionellabacterie kan men legionella-griep en een legionella-longonteking (ook wel: de veteranenziekte) krijgen. Een legionellabesmetting kan fataal aflopen.

(Bron: Radar/Waterbedrijf Vitens)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden