Colleges, lezingen en debat volgen en evolutiepaviljoen ‘Evolve’onder de (Noorder)zon

Foto: Archief De Redactie

Het 11-daagse Noorderzon Performing Arts Festival barst op 17 augustus barst los in het mooie Noorderplantsoen.

Tijdens het Groningse internationale kunstfestival worden drie kindercolleges, een evolutiepaviljoen, zes wetenschappelijke lezingen en een debat aangeboden door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en partners.

Evolutiepaviljoen ‘Evolve’

‘Waarom hebben pissebedden kieuwen? En wat moeten wij met onze blinde darm? Het komt door evolutie’. Eind augustus komen evolutiebiologen van over de hele wereld bijeen op de RUG voor een internationale conferentie.

Daarom opent de RUG op Noorderzon een paviljoen over evolutiebiologie. Paviljoen Evolve laat van 20 tot en met 24 augustus zien hoe evolutie werkt, met interactieve opstellingen, experimenten en doorlopend interactief onderzoek.

Bouw mee met de grote DNA-sculptuur of ga mee op safari en ontdek hoe planten en dieren zich aanpassen aan de stad. Prangende vragen kun je stellen in het evolutiecafé. Of kom luisteren naar de flitslezingen van onze wetenschappers.

Verleidingsdans

’s Avonds is er een mix van kunst en wetenschap in de theatervoorstelling De Balts; een verleidingsdans van dieren.

Het programma is ontwikkeld door Science LinX, het science center van de RUG, in samenwerking met biologen van het Groningse Instituut voor Evolutionary Life Sciences (GELIFES), en ondersteund door de European Society for Evolutionary Biology. De toegang tot Evolve ‘op Zuid’ is gratis, met uitzondering van de theatervoorstelling.

Rotor Kindercolleges

De RUG Scholierenacademie organiseert elk jaar drie toffe kindercolleges op Rotor; het programma voor jonge gasten op Noorderzon.

  • 18 augustus – Wat is suiker eigenlijk?

Iedereen heeft er van gehoord, en de meeste mensen vinden het lekker: suiker! Suikers komen in vele soorten en maten voor, en niet alleen maar in je eten. Terwijl iedereen weet dat je niet teveel moet snoepen, zijn sommige suikers juist gezond.

Tijdens dit kindercollege laat RUG-onderzoeker Marthe Walvoort is gespecialiseerd in de chemie van suikermoleculen je kennismaken met de wondere wereld van de suikers.

  • 19 augustus – Moleculaire motoren in een notendop

In 2016 is de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend aan professor Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen voor de ontwikkeling van nanomotoren: auto’s van moleculen die 1.000.000.000X kleiner zijn dan de dikte van je haar.

Hoe hebben ze dit onderzoek gedaan? En kunnen we de nanomotoren ooit inzetten als hulp-medicijn? Twee collega’s van Feringa, Erik Pinxterhuis en Paco Visser, leggen dit tijdens een kinderlezing uit.

  • 20 augustus – Een monster onder je bed?

Heb je wel eens een monster onder je bed gezien, of je telefoon voelen trillen terwijl ie helemaal niet overging? Je bent niet gek: dat heeft gewoon te maken met hoe je hersenen werken. Ze doen voortdurend een ‘raadspelletje’ en proberen te raden wat alle prikkels die via je zintuigen binnenkomen betekenen. Hersens maken slim gebruik van informatie uit je geheugen en je omgeving. In dit kindercollege leer je er alles over van onderzoeker Jacob Jolij.

Voor slechts 3 euro schuiven 8 tot 12-jarigen om 17.30 uur aan in de Horatiotent voor één van deze colleges.

Wetenschap en debat

Ook geven de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 26 augustus op Noorderzon zes wetenschappelijke lezingen en een kunstendebat.

  • 21 augustus: Ewald Engelen (Studium Generale), Wiens schuld is het?;
  • 22 augustus: Dr. Thijs Lijster (RUG), Kleist, Kafka en Coetzee over de ‘uitzonderingstoestand’;
  • 23 augustus: Lectures and debate (RUG), Follow the leader? Debat over de invloed van kunst op politiek en maatschappij met oa. Pascal Gielen (Universiteit van Antwerpen), Julian Hetzel (theatermaker) en Mark Yeoman (Noorderzon);
  • 23 augustus: Boris Nikolai Konrad (Studium Generale), The Science and Methods of Memory Champions;
  • 24 augustus: Prof. dr. Liesbeth Korthals Altes (RUG), De schrijver als luis in de pels;
  • 25 augustus: Dr. Melanie Schiller (RUG), Soundtracking Germany -70 years of imagining the nation from Schlager to Techno;
  • 26 augustus: Drs. Ronald Hünneman (RUG), De kunst van het genot.

De lezingen en kunstdebat zijn op wisselende locaties in het Noorderplantsoen. De toegangsprijzen variëren van 3 euro tot €7,50.

De 27e editie van Noorderzon vindt plaats van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus 2017. Het volledige programma met informatie over locaties en aanvangstijden staat op www.noorderzon.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen