Vijftien Veni-subsidies voor jonge Groningse onderzoekers

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Wutsje

In totaal vijftien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben een Veni-subsidie ontvangen in het kader van de Vernieuwingsimpuls.

Veni-subsidies zijn bedoeld voor pas gepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor vernieuwend onderzoek, meldt de RUG. De subsidie van maximaal 250.000 euro biedt de jonge onderzoekers de mogelijkheid hun eigen ideeën verder te ontwikkelen om gedurende drie jaar.

Elf Veni’s zijn toegekend aan onderzoekers van de RUG. De onderzoeken variëren van ‘Hoe krijgen bloemen hun kleur’ tot ‘Enzymen maken op bestelling’. Vier Veni’s zijn toegekend aan onderzoekers van het UMCG. De onderwerpen variëren hier van ‘een nieuwe benadering om enkel- en knieblessures in de sport te voorkomen’ tot ‘de sleutel tot gerichte depressiebehandeling’.

Lees hier de onderwerpen van alle gehonoreerde projecten.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent jaarlijks de Veni’s toe. In totaal zijn er dit jaar landelijk 154 onderzoeksprojecten gehonoreerd.

De vernieuwingsimpuls

Veni maakt samen met Vidi (voor ervaren postdocs) en Vici (voor senior-onderzoekers) onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Onderzoekers zijn vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheid gedreven en vernieuwend onderzoek.

NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden