Negatief zwemadvies Suyderoogh en stranden Paterswoldsemeer en Lauwersmeer vanwege blauwalg

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Wutsje

De provincie Groningen heeft voor zowel de zwemlocatie Suyderoog in Lauwersoog als De Lijte aan het Paterswoldsemeer een negatief zwemadvies afgegeven.

Ook bij de stranden Brilduiker, Kleine Zwaan en Zeearend aan het Lauwersmeer worden zwemmers afgeraden om het water in te gaan. Bij deze vijf zwemlocaties is een te hoge concentratie blauwalg aangegetroffen, meldt de provincie.

Voor de Veendiepplassen in Bellingwolde was al een negatief zwemadvies uitgegeven.

Zwemmers die met blauwalg in aanraking komen hebben een grote kans op huidirritatie of maag- en darmklachten. Rondom de locaties staan borden om zwemmers te waarschuwen.

Andere zwemplassen

Voor een aantal andere zwemlocaties geldt een waarschuwing voor blauwalg. De zwemlocaties waar een waarschuwing voor blauwalg geldt zijn de stranden Lepelaar en Meerkoet aan het Lauwersmeer, Recreatieplas Kardinge in Groningen en het strand Meerwijck aan het Zuidlaardermeer.

Op deze plekken is een lage concentratie blauwalg in het water gevonden, wat betekent dat er een kleine kans is op gezondheidsrisico’s.

Kwaliteit zwemwater

De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd.

Meer informatie over zwemwaterlocaties is te vinden op www.provinciegroningen.nl/zwemwater of www.zwemwater.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden