Eerste perslucht diagnosecentrum in Noord-Nederland komt in Groningen

Groningse bedrijf Poelstra Perslucht bv aan de Atoomweg.
Foto: Provincie Groningen

Het Groningse bedrijf Poelstra Perslucht bv breidt zijn diensten uit door te investeren in een perslucht diagnosecentrum. Dit centrum is uniek in Noord-Nederland en wordt ontwikkeld als gevolg van een toenemende vraag.

Het bedrijf ontvangt een subsidie van 26.978 euro subsidie van de provincie omdat vanwege de investering de werkgelegenheid toeneemt, drie werknemers (één HBO en twee LBO) en het innovatieve en duurzame karakter van de investering. Dit geld is afkomstig uit [email protected], het economie- en arbeidsmarktprogramma.

Perslucht testen

Het bedrijf kan zowel op hun bedrijfslocatie aan de Atoomweg in Groningen perslucht testen als bij klanten ter plaatse door de inzet van een mobiele machine.

Tot nu toe is er in Noord-Nederland geen plek waar bedrijven hun perslucht kunnen laten testen. Met de komst van dit diagnosecentrum verandert dit.

Voornamelijk de voedingsmiddelenindustrie en bedrijven in de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen en tandartsen, maken gebruik van perslucht.

Poelstra verwacht dat steeds meer bedrijven hun perslucht willen laten testen, onder meer door strengere eisen in de voedingsmiddelenindustrie en het toegenomen bewustzijn op onder andere energiebesparing.

Het gaat dan om het meten van de kwaliteit van de lucht, het energieverbruik, de mogelijke lekkage en het kalibreren van de perslucht.

Wat is perslucht?

Perslucht is samengeperste lucht en wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Van het oppompen van banden tot aan het beademen van patiënten in een operatiekamer. Perslucht wordt verkregen met een compressor.

Een compressor perst gas of lucht samen en maakt het onder hogere druk beschikbaar. Afhankelijk van het type compressor en de kwaliteit van de aangezogen lucht kunnen er hele kleine oliedeeltjes in de perslucht komen.

Voor normale toepassingen worden deze oliedeeltjes er op een simpele manier uitgevangen. Indien de lucht voor beademing of voor medische doeleinden wordt gebruikt, dient de perslucht volkomen olievrij te zijn en moet de lucht nog beter gezuiverd zijn.

Moederbedrijf

Machinefabriek Poelstra BV is een familiebedrijf dat is opgericht in 1961. In 2011 is het gestart met een nieuwe bedrijfsactiviteit genaamd, Poelstra Perslucht BV, gevestigd aan de Atoomweg.

Het is een aparte onderneming gericht op verkoop, montage en onderhoud van persluchtsystemen. Daar komt nu dus het testen van de perslucht bij.

Het bedrijf heeft vijftien medewerkers in dienst.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden