Europa Kijkdagen

Foto: the Target organization at the RUG and the Infoversum

Afgelopen weekend vond de vijfde editie van de ‘Europa om de hoek Kijkdagen’ plaats. Unieke projecten die Europese subsidie hebben ontvangen, openden in het land voor iedereen hun deuren.

Een van deze projecten was “Target“. Het datacenter aan de Rijksuniversiteit van Groningen nam deel aan de natie-brede EU Kijkdagen 2015, gecoördineerd door de SNN in de provincie Groningen. Er werd een fulldome Hoorcollege georganiseerd gericht op spannende astronomie en ruimtevaart wetenschap.

De Infoversum was zaterdag 9 mei tot de rand gevuld met geïnteresseerde mensen die spectaculaire fulldome visualisaties van observationele en simulatie gegevens te zien kregen. Een groot deel hiervan werd uitsluitend voor deze show geproduceerd.
Edwin[1]

Het thema: Een beetje dichter naar het inzicht in de geschiedenis van ons universum

Drie prominente astronomen van de Universiteit van Groningen presenteerden huidige en toekomstige zeer data-intensieve astronomie-projecten.

Programma
Diverse sterrenkundige ontdekkingen werden gepresenteerd die gebruik gemaakt hebben van het Target expertise centrum met een spectaculaire koepelprojectie. Er werd verteld hoe ons begrip van het heelal is toegenomen door laag voor laag de data over het onbekende te verwerken.

Op het programma stond:

  • Een visuele onderdompeling in het radio universum, onzichtbaar voor gewone ogen.
  • De première van een fulldome simulatie hoe sterrenkundige vermoeden dat het heelal eruit zag ten tijde van de geboorte van de eerste sterren en melkwegstelsels.
  • Een reis naar het woestijngebergte in Chili om de telescopen te bekijken waarmee het Heelal in kaart wordt gebracht.
  • Een vlucht van de Euclid satelliet van de European Space Agency op ontdekkingsreis naar donkere materie en donkere energie.

Target
Ruim vijf jaar geleden startte het Target project met 32 miljoen euro, waarvan bijna een kwart afkomstig was van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Hiermee is een expertisecentrum opgericht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar worden innovatieve technieken ontwikkeld voor de verwerking en analyse van zeer grote hoeveelheden data (Big Data) afkomstig van een groeiend aantal wetenschappelijke, commerciële en overheidsprojecten. Target levert de infrastructuur en expertise voor groot aantal nationale en internationale wetenschappelijke projecten op het gebied van de sterrenkunde, gezondheidszorg en cultureel erfgoed.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden