Hart & Vaatcafé in Martini Ziekenhuis

Foto: Martini Ziekenhuis

De Hart&Vaatgroep en de afdeling Cardiologie van het Martini Ziekenhuis organiseren donderdag 15 juni een Hart & Vaatcafé met als thema ‘Alles over reanimatie’.

Een cardioloog en een verpleegkundige leggen uit wat een hartstilstand is, wanneer en hoe je kunt reanimeren en wat de risico’s zijn bij een reanimatie. Ook wordt volop aandacht besteed aan burgerhulpverlening, omdat de eerste zes minuten cruciaal zijn voor de overlevingskans na een hartstilstand.

Contactbijeenkomst

Het Hart & Vaatcafé is, naast een informatieve bijeenkomst, ook een contactbijeenkomst voor hart- en vaatpatiënten, hun naasten en mantelzorgers.

Wendy de Valk, verpleegkundig specialist: ‘De eerste zes minuten zijn cruciaal voor de overlevingskans van een persoon met een hartstilstand. En om de schade aan de hersenen zoveel mogelijk te beperken als gevolg van het zuurstofgebrek.’

Een ambulance redt het vaak niet om binnen zes minuten bij het slachtoffer te zijn. Daarom is het van groot belang dat er burgerhulpverleners zijn die kunnen starten met reanimeren en een AED kunnen aansluiten.

Stichting Groningen HartVeilig

Stichting Groningen HartVeilig is opgericht om het aantal burgerhulperverleners te vergroten in de regio Groningen, want vooral buiten de stad Groningen is de dekking onvoldoende. Tijdens het Hart & Vaatcafé vertelt Aaltjo Koster van de stichting over de statistieken in de Noordelijke regio, het belang van burgerhulpverlening en wat je kunt doen om zelf burgerhulpverlener te worden.

Wekelijks worden alleen in Nederland al 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand, meldt het Martini Ziekenhuis. Om slachtoffers van een hartstilstand binnen de eerste cruciale zes minuten te kunnen reanimeren, is een netwerk van burgerhulpverleners nodig. In totaal zijn er in Nederland minimaal 170.000 geregistreerde burgerhulpverleners nodig voor een sluitend netwerk, goed verspreid over Nederland.

De Stichting HartVeilig zet zich in voor een sluitend netwerk in de regio Groningen. In totaal zijn er nu in Groningen 2.000 burgers die zich aangemeld hebben via de site van de Hartstichting.

Hart & Vaatcafé

De Hart & Vaatcafés zijn bedoeld om hart- en vaatpatiënten en hun naasten met elkaar in contact te brengen en ervaringen en tips met elkaar te delen. Daarnaast is het vergroten van kennis een belangrijk aspect. Een medisch specialist geeft tijdens de bijeenkomsten informatie over onderwerpen zoals de werking van het hart, hoge bloeddruk en diverse onderzoeken bij hart- en vaataandoeningen. Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema.

Deelname aan het Hart & Vaatcafé is gratis. Aanmelden voor het Hart & Vaatcafé kan via: www.martiniziekenhuis.nl/vaatcafe.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden