Nationale Herdenking in Groningen

Foto: CC BY-SA 2.5/Onderwijsgek

De Nationale Herdenking vindt traditiegetrouw plaats vanaf 18.00 uur tot 21.09 uur (zonsondergang) door de vlag half stok te hangen als blijk van eerbied en respect voor de oorlogslachtoffers.

Vanaf 09.00 uur werden er  kransen en bloemen gelegd op gedenkwaardige locaties door de hele stad, zoals de Joodse Begraafplaats, het N.S.-Monument en Indië-Monument aan de Selwerderhof, het voormalig Huis van Bewaring en de Canadese plaquette in het stadhuis.

In Groningen wordt om 18.45 uur door het Gemeentebestuur, de stichting 4 mei Groningen en de Joodse Gemeente een krans gelegd bij het Joods Monument.

Hierna vertrekt om 18.55 uur een stoet vanaf de Hereweg voor een stille tocht naar het Martinikerkhof, via de Hereweg, het Hereplein, het Gedempte Zuiderdiep, de Oosterstraat en de Grote Markt. Na het taptoesignaal worden vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

Ook op andere plekken in de stad kan men vanaf 20.00 uur de doden herdenken, bijvoorbeeld op de begraafplaats Nederlands Hervormde Kerk in Engelbert, de Nieuwe begraafplaats Noorddijk, vooraf gegaan door een Stille Tocht en het monument aan de Boeiersingel in Hoogkerk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden