Hele woonwijk Opwierde-Zuid in Appingedam moet worden versterkt

Appingedam Opwierde-Zuid
Foto: Communicatie Nationaal Coördinator Groningen

Alle 398 woningen in de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam moeten worden versterkt. Dit blijkt na inspectie in 2016 of de woningen voldoende bestand zijn tegen aardbevingen.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft dit donderdagavond bekendgemaakt.

Hans Alders, Nationaal Coordinator Groningen: “De maatregelen zijn ingrijpend en raken de bewoners persoonlijk. De komende tijd zullen we samen met de bewoners zorgvuldig het vervolgtraject vormgeven”.

Versterkingsmaatregelen

De 398 geïnspecteerde woningen in Opwierde-Zuid zijn te verdelen in 165 vliesgevelwoningen en 233 gemetselde woningen. De vliesgevelwoningen zijn ontworpen door architectenbureau Delken-Rozema en de gemetselde woningen door architectenbureau Martini.

‘Hoeksteunen’

De 165 vliesgevelwoningen zijn rijwoningen. De benodigde versterkingsmaatregelen voor deze woningen zijn vooral gericht op de buitenzijde van de hoekwoningen. Door de hoekwoningen te versterken met ‘hoeksteunen’ voldoet de hele rij aan de norm voor aardbevingsbestendig bouwen.

De werkzaamheden per hoekwoning duren ongeveer acht weken. De verwachting is te starten met de versterking van deze woningen vanaf oktober 2017.

Impressie hoeksteunen

Versterkingsmaatregelen bij elke woning

Bij de 233 gemetselde woningen van architectenbureau Martini zijn bij elke woning versterkingsmaatregelen nodig. Deze versterkingsmaatregelen vinden aan de buitenzijde en binnenzijde van de woning plaats. De werkzaamheden duren 16 tot 18 weken.

Afweging versterken versus sloop/herbouw

De te nemen maatregelen voor de Martini woningen zijn zeer ingrijpend en bestaan onder andere uit versterken van fundering, vloeren, dak en de kopgevels. De kosten ervan zijn hoog. Een groot deel van deze woningen is in bezit van woningcorporaties, namelijk Woongroep Marenland en Woonstichting Groninger Huis.

De woningcorporaties hebben aangegeven dat zij graag samen met NCG in gesprek wil met de huurders en de eigenaren om samen een zorgvuldige afweging te maken tussen het versterken van de woningen of het slopen en herbouwen van de woningen. Pas daarna is bekend wanneer de werkzaamheden voor deze woningen plaatsvinden.

Vernieuwingsplan gemeente Appingedam

Tijdens de bijeenkomsten gaf wethouder Usmany een toelichting op het vernieuwingsplan voor de wijk Opwierde. In vervolg op de reeds in gang gezette herstructurering wordt in Opwierde-Zuid een aantal knelpunten aangepakt. Er komt meer ruimte voor parkeren, voor verbindingen, voor water en groen. Het vernieuwingsplan wordt nader uitgewerkt met de bewoners op buurt- en straatniveau.

De bewoners zijn woensdag 31 mei en donderdag 1 juni geïnformeerd over de maatregelen die nodig zijn, om hun woning beter bestand te maken tegen aardbevingen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden