Hooikoorts ‘explosie’ door bloeiend gras

Foto: Publiek Domein

Dit hemelvaartweekend is het prachtig weer , maar een nadeel voor hooikoortspatiƫnten. De kans op hooikoortsklachten is erg groot.

Dat is de verwachting van Weeronline, Wageningen University en het LUMC. Door het zomers warme en zonnige weer bloeien grassen komende tijd massaal. Hierdoor wordt zeer sterk allergeen pollen verspreid en de hoeveelheid pollen in lucht neemt sterk toe doordat het weer droog blijft. Ook zullen door het aanhoudende mooie weer steeds meer grassen in bloei komen, waardoor de pollenconcentraties in de lucht de komende dagen flink zullen toenemen.

De piekperiode van het graspollenseizoen begint dit weekend en duurt normaal tot begin juli. Luchtvervuiling versterkt komende dagen de kans op klachten.

Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige condities. De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders klachten. Ook bloeien er enkele kruiden, zoals zuring en weegbree.

Volgende week blijft hooikoortssituatie ongunstig

Na het weekend valt soms een regen- of onweersbui, maar het grootste deel van de tijd blijft het droog en kan de pollendruk flink oplopen. Het wordt in de loop van de week minder warm, maar met maxima rond 21 graden, regelmatig zon en een enkele bui is het groeizaam weer.

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Neem op tijd (preventief) je hooikoortstabletje in;
  • Douchen voor het naar bed gaan, om pollen uit het haar te wassen en je kussen schoon te houden;
  • Was je kleding regelmatig;
  • Houd overdag ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren;
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen;
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.

(Bron: Weeronline.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden