Annemarie Kok in themabijeenkomst PvdA Groningen

Foto: PvdA Groningen

De PvdA Groningen organiseert vrijdag 19 mei een themabijeenkomst met als gast filosoof en journaliste Annemarie Kok. Ze ligt haar essay “Binding genoeg. De stad en het geheim van aangenaam samenleven” toe tijdens de bijeenkomst.

Annemarie Kok (filosoof en journalist) publiceerde onlangs een kritisch essay over de politiek van ‘samenredzaamheid’ die is neergedaald op onze dorpen en steden. De dwingende eis om veel te delen met buurtgenoten maakt ons onvrij en kan ten koste gaan van prettige relaties met medebewoners, betoogt ze.

Roeland van der Schaaf, PvdA wethouder in Groningen, en Carine Bloemhoff, fractievoorzitter PvdA, zullen hierop reageren.

Samenredzaamheid

‘Doe-democratie. Zelforganisatie. Buurtkracht. Samenredzaamheid. Co-creatie. De participatiesamenleving. Overal in Nederland gebeurt het: burgers en kleine zelfstandigen die zelf oplossingen verzinnen voor gebreken die ze ervaren rondom wonen, voorzieningen in de wijk of het dorp, natuur in de buurt, zorg voor de medemens en veiligheid. Wetenschappers, intellectuelen en politici van uiteenlopende partijen verkondigen de laatste jaren steeds indringender dat het in Nederland ontbreekt aan saamhorigheid, nabijheid, eenheid. De samenleving zou gebukt gaat onder te veel ‘ik’ en te weinig ‘wij’; we zouden nog slechts naast elkaar leven in plaats van werkelijk samen’.

De oplossing zou liggen in een sterker buurtgevoel (de participatiesamenleving), behoud van de regionale ‘mienskip’ (Friesland), progressief patriottisme (Asscher), gezonde vaderlandsliefde (Buma) dan wel een Nexit (Wilders). In het nieuwe verkiezingsprogramma van de PvdA bijvoorbeeld, wordt flink gehamerd op het belang van meer verbinding.

De bijeenkomst wordt geleid door (waarnemend) burgemeester van de gemeente Bedum en oud-PvdA Gemeenteraadslid van de gemeente Groningen Erica van Lente.

De aanvang is om 16.30 uur.

Locatie: PvdA pand Groningen, Haddingestraat 10 in Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden