Nationale Dodenherdenking in Groningen

Foto: CC BY-SA 2.5/ Wikipedia Commons/ Onderwijsgek

Burgers en militairen worden herdacht tijdens de Nationale Herdenking, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

De Nationale Herdenking vindt traditiegetrouw plaats vanaf 18.00 uur tot 21.10 uur (zonsondergang) door de vlag half stok te hangen als blijk van eerbied en respect voor de oorlogslachtoffers.

Programma

Vanaf 09.15 uur ’s morgens worden er kransen en bloemen gelegd op gedenkwaardige locaties door de hele stad, zoals onder andere de Joodse Begraafplaats, het N.S.-Monument en Indië-Monument aan de Selwerderhof, het voormalig Huis van Bewaring en de Canadese plaquette in het stadhuis.

In Groningen wordt om 18.35 uur een krans gelegd bij het Joods Monument door het Gemeentebestuur, de stichting 4 mei Herdenking Groningen en de Joodse Gemeente.

Aansluitend vertrekt om 18.45 uur een stoet vanaf de Hereweg voor een stille tocht naar het Martinikerkhof via de Hereweg, het Hereplein, het Gedempte Zuiderdiep, de Oosterstraat en de Grote Markt. De Stille Tocht wordt voorafgegaan door Gruno’s Postharmonie Groningen.

De aankomst van de Stille Tocht op het Martinikerkhof is om 19.40 uur. Commissaris van de Koning de heer René Paas houdt om 19.45 uur een toespraak en voordragen van het gedicht door Emma Bos, leerlinge van basisschool CBS Aquamarijn en Kinderdichter van Groningen 2017, draagt haar gedicht voor.

Na het taptoe-signaal om 19.58 uur worden vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Na de twee minuten stilte volgt één couplet van het Wilhelmus, gevolgd door de kranslegging bij het monument van St. Joris en De Draak.

Na de kransleggingen is iedereen welkom in de Martinikerk voor een kopje koffie of thee. Strijkkwartet Canto Quartet, bestaande uit studenten van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool, verzorgt op de achtergrond muziek.

Momentum

Jongeren van De Noorderlingen Vooropleiding Theater en het NNTWEE spelen om 21.00 uur “Momentum”: “Wanneer werd het ineens zo donker op straat, wie deed het licht uit?”

Ook op andere plekken in de stad kan men vanaf 20.00 uur de doden herdenken, bijvoorbeeld op de begraafplaats Nederlands Hervormde Kerk in Engelbert, de Nieuwe begraafplaats Noorddijk, vooraf gegaan door een Stille Tocht en het monument aan de Boeiersingel in Hoogkerk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden