Intensieve samenwerking UMCG en Prinses Máxima Centrum voor kinderen met kanker

Protonencentrum in aanbouw.
Foto: De Redactie

​Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Prinses Máxima Centrum in Utrecht gaan intensief samenwerken in de zorg voor kinderen met kanker.

Het doel is om kinderen met kanker vanuit beide locaties de best mogelijke zorg te geven. De organisaties ondertekenen hiervoor vrijdag 21 april een overeenkomst, meldt het UMCG.

De samenwerking richt zich specifiek op de behandeling van kinderen met protonentherapie, een nieuwe bestralingsbehandeling tegen kanker.

Belang protonentherapie voor kinderen

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen de diagnose kanker, meldt het UMCG. De meest gangbare behandelingen zijn operatie, chemotherapie en bestraling. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waardoor het omliggende gezonde weefsel gespaard wordt. Dat is nog belangrijker bij kinderen omdat zij in de groei zijn.

Protonentherapie in UMCG

Het UMCG gaat vanaf eind 2017 patiënten behandelen met protonentherapie. Als enig centrum in aanbouw in Nederland beschikt het UMCG ook over een vergunning voor de behandeling van kinderen. Protonentherapie is niet mogelijk in het Prinses Máxima Centrum Utrecht.

Complexe zorg

In het Prinses Máxima Centrum wordt alle complexe zorg voor kinderen met kanker geconcentreerd. Voor ieder kind wordt een individueel behandelplan gemaakt, waarbij een multidisciplinair team samen met de radiotherapeuten uit het UMCG bekijken of behandeling met protonen meerwaarde biedt.

Als voor een kind protonentherapie in combinatie met chemotherapie wordt vastgesteld, dan vinden beide therapieën in het UMCG plaats om de belasting voor het gezin zoveel mogelijk te beperken.

Shared care

Het Prinses Máxima Centrum werkt samen met zogenaamde shared care ziekenhuizen die de minder complexe onderdelen van de zorg voor kinderen met kanker uitvoeren.

Het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG heeft als shared care ziekenhuis een bijzondere samenwerking met het Prinses Máxima Centrum, niet alleen op het gebied van protonentherapie maar ook in de zorg voor kinderen met levertumoren.
(Bron: umcg.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden