Zelfrijdende busjes op proef in Eemshaven en Loppersum

Foto: Provincie Groningen

De provincie experimenteert vanaf half mei met zelfrijdende busjes in de Eemshaven en Loppersum. De proeven komen voort uit de plannen van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân om van het Noorden een testgebied voor zelfrijdend vervoer te maken.

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe tekenden september vorig jaar samen met de gemeente Ooststellingwerf hiervoor een intentieverklaring, meldt Provincie Groningen. Toen werd ook de eerste proef uitgevoerd in Appelscha.

Eemshaven

De zelfrijdende busjes in de Eemshaven gaan in een afgeschermd gebied rijden. Er vinden proeven plaats met voertuigen van verschillende leveranciers. Zo wordt er getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met behulp van een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst. Het eerste voertuig wat in de Eemshaven wordt getest is van leverancier EasyMile.

Loppersum

Het voertuig van EasyMile wordt tijdens de testperiode ook een aantal keren naar de testomgeving gebracht van 5Groningen, dat experimenteert met 5G-techniek, op het Zerniketerrein.

Later dit jaar worden deze tests ook in een praktijkomgeving in Loppersum uitgevoerd. Daarmee is Loppersum de eerste plek in Europa, waar op deze manier wordt getest met een combinatie van zelfrijdend vervoer en 5G-techniek. De 5G-techniek kan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer sterk versnellen.

Samenwerkingsovereenkomst

Vrijdag 21 april sluiten de betrokken partijen, provincie Groningen, Groningen Seaports, 5Groningen, gemeenten Eemsmond en Loppersum, Arriva, Green Dino en Hanzehogeschool in de Eemshaven symbolisch een samenwerkingsovereenkomst om bij te dragen aan de twee experimenten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden