GroenLinks wil versterking van positie sekswerkers

Foto: Google Maps

GroenLinks zoekt naar mogelijkheden om de zelfbeschikking en zelfredzaamheid van sekswerkers in de Nieuwstad te versterken en de macht en invloed van exploitanten te verminderen.

Er is volgens de partij nog altijd sprake van een grote mate van machtsongelijkheid tussen sekswerkers en exploitanten, ondanks dat door streng toezicht en scherpe toepassing van de regels de praktijk van de raamprostitutie in Groningen aan de gestelde eisen voldoet.

Initiatieven

In het land zijn de afgelopen jaren diverse initiatieven ontstaan om de misstanden in de sector aan te pakken. Er zijn coöperaties en collectieven van prostituees opgericht die de kwetsbare en afhankelijke positie van de sekswerkers willen verbeteren.

In Amsterdam timmert het collectief My Red Light aan de weg en de Utrechtse impasse rond het prostitutiegebied Het Zandpad heeft een kansrijk initiatief opgeleverd van de Stichting Non Nobis.

Deze stichting, die diensten verleent op het gebied van verwerven, beheren en exploiteren van onroerend goed voor organisaties, heeft een plan van aanpak ontwikkeld waarmee de misstanden in de raamprostitutie worden tegengegaan.

Vragen

Fractievoorzitter Benni Leemhuis van GroenLinks denkt dat ook Groningen baat kan hebben bij een dergelijk initiatief: “Om schrijnende situaties tegen te gaan kijkt men de gemeente Den Haag met belangstelling naar de aanpak van een organisaties als Non Nobis. Ook het Amsterdamse initiatief geeft uitzicht op een versterking van de positie van de raamprostituees. Wij horen graag van Burgemeester en Wethouders of zij het met ons eenszijn dat een vergelijkbare aanpak een verbetering kan betekenen voor de situatie in onze gemeente.”

GroenLinks heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders en wil weten of deze aanpak ook in Groningen kan leiden tot een verbetering van de situatie voor de prostituees.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden