Dinsdag voorlopige uitspraak over gaswinning Groningen

Foto: Publiek Domein

De Raad van State doet dinsdag om 14.00 uur een voorlopige uitspraak over de gaswinning uit het Groningenveld.

De Raad van State meldt dit maandag op haar website. De uitspraak gaat over een zogeheten spoedprocedure tegen het besluit over de gaswinning in Groningen van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Door de gaswinning ontstaan bevingen.

De uitspraak is een dag eerder dan aangekondigd in de zitting.

Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de provinciale staten van Groningen hadden de spoedzitting tegen het instemmingsbesluit van het kabinet aangevraagd. Groningen Centraal! eist volledige stopzetting van de gaswinning; de drie andere partijen willen een forse reductie.

Het kabinet wil de gaswinning in het Groningenveld terugbrengen van 42,5 miljard kubieke meter in 2014 tot 39,4 miljard dit jaar.

Uitkomst
De rechter Thijs Drupsteen maakte twee weken geleden tijdens een hoorzitting al duidelijk dat de Raad van State niet zal besluiten dat Nederland voorlopig geen gas meer mag winnen.

Beroepsschriften
In totaal zijn 42 beroepsschriften tegen het gaswinningsbesluit ingediend. Die komen onder meer van Groningse gemeenten, de veiligheidsregio Groningen en particulieren.

De afdeling bestuursrechtspraak behandelt deze later dit jaar. Daarna volgt de definitieve uitspraak in deze zaak.

Lees ook:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden