Impuls voor biologische groenteteelt in Noord-Nederland

Foto: Publiek Domein

Voor de uitvoering van het project ‘Bioconserven’ stelt de provincie Groningen 25.000 euro beschikbaar. Hiermee wil de provincie de teelt van biologische groenten in Noord-Nederland een impuls geven.

De biologische markt biedt steeds meer afzetmogelijkheden en door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen, hoopt de provincie dat nog meer boeren de overstap maken naar biologisch.

Telers zijn het afgelopen seizoen geïnformeerd over de mogelijkheden van gewassen die ze ook kunnen verbouwen, zoals rode bieten, courgettes, suikermais, sperziebonen, doperwten, pompoen en spinazie.

Gezien de groeiende belangstelling bij telers is besloten om het project Bioconserven in 2017 voort te zetten.

Demonstraties op proefboerderijen

Op verschillende proefboerderijen in Groningen worden biologische gewassen geteeld en gedemonstreerd. De Kollumerwaard in Munnekezijl verbouwt al langer biologische groenten. Het aantal gewassen wordt daar nu uitgebreid.

Dit jaar gaat ook proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw-Beerta zich toeleggen op de teelt van biologische groenten.

Er wordt het komende jaar ingezet op het begeleiden van de boeren die doorgaan met bioconserven, zodat de voordelen van deze teelten nog scherper in beeld komen. Daarnaast moeten open dagen en demonstraties zorgen voor meer bekendheid over de mogelijkheden van biologische landbouw.

Samenwerking

Het project Bioconserven is een samenwerking tussen kennisbedrijf Delphy, groenteverwerker Laarakkers Bio, proefboerderij SPNA en enkele biologische akkerbouwers.

Naast de bijdrage van de provincie Groningen dragen ook de provincie Fryslân, de Rabobank, Laarakker Bio, SPNA, Delphy en de deelnemende akkerbouwers financieel bij aan het project.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden