Hanzehogeschool Groningen toont foto-expositie ‘Weer toekomst!’

Foto: Hanzehogeschool Groningen

Hanzehogeschool Groningen opent dinsdag 28 maart de foto-expositie ‘Weer toekomst!’.

Vluchtelingen zijn niet alleen vluchteling, maar ook student, vriend, mens met een eigen identiteit. Eenmaal in Nederland zetten ze alles op alles om een nieuw bestaan op te bouwen in hun nieuwe thuisland.

De foto-expositie ‘Weer toekomst!’ laat de andere kant van het vluchtelingendebat zien. De kant die we niet vaak horen. De kant van integratie van vluchtelingen door studie en werk.

‘Weer toekomst!’

‘Weer toekomst!’ is een samenwerking tussen Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Fotograaf des Vaderlands (2016) Ahmet Polat en Museum Hilversum. De expositie werd op 20 juni 2016 – Wereldvluchtelingendag – door Prinses Beatrix geopend.

Ahmet Polat ziet de expositie als een waardevolle aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen: ‘Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand. Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage’.

‘Bijvoorbeeld Aissata, uit Ivoorkust die docente Frans wil worden en voor de klas staat. Victor, uit Rwanda die in een ziekenhuis werkt als verpleger en Anita uit Mongolië, studente aan de Hanzehogeschool die ontspanning zoekt op de Groninger kermis. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest.’

Reis langs hogescholen en universiteiten in Nederland

Sinds september is de expositie op reis langs hogescholen en universiteiten in Nederland. Op iedere campus wordt de expositie geopend in het bijzijn van Ahmet Polat, de ‘helden van het witte doek’, andere (vluchteling-)studenten en medewerkers van de onderwijsinstellingen.

Twee locaties Hanzehogeschool

Dinsdag 28 maart om 16.00 uur opent de expositie bij Academie Minerva(tot en met 7 april)

Dorothea van der Meulen, dean Academie Minerva praat met fotograaf Ahmet Polat en de geportretteerde UAF/Hanze studente Anita Byambajav over de huidige beeldvorming over vluchtelingen. Met een muzikaal intermezzo door UAF-alumnus en cellist Martin Grudaj.

  • Vanaf dinsdag 28 maart is de tentoonstelling te zien bij Academie Minerva, Praediniussingel 59 (t/m 7 april)
  • Vanaf maandag 10 april is de tentoonstelling te zien in de Van Doorenveste van de Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 11 op de Zernike Campus (tot en met 8 mei).

Op maandag 10 april is de opening om 16.00 uur bij de Van Doorenveste.

Met Rob Verhofstad, lid van College van Bestuur, over de inspanningen van de Hanzehogeschool Groningen voor vluchtelingen, Brenda Teunissen (UAF), fotograaf Ahmet Polat, UAF/Hanze studente Anita Byambajav en UAF/Hanze alumnus Zajir Eminzade. Presentatie: Veerle Vroon.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden