Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2017 in Groningen

Roque de los Muchachos-observatorium.
Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Frank Vincentz

De jaarlijkse Nederlandse Sterrenkunde Olympiade vindt dit jaar in Groningen plaats. Leerlingen van de bovenbouw havo en vwo kunnen tot 15 mei thuis meedoen aan de voorronde.

De voorronde bestaat uit een aantal meerkeuzevragen, enkele open vragen en computeropdrachten, die de leerlingen thuis kunnen maken. De vragen zijn beschikbaar vanaf 15 maart via www.sterrenkundeolympiade.nl. Leerlingen moeten de antwoorden uiterlijk 15 mei insturen, waarna een deskundige jury deze nakijkt.

Finale

De beste kandidaten mogen meedoen aan de finale, van 5 tot en met 7 juli in Groningen. De beste inzenders strijden in deze finale om de hoofdprijs, een reis naar de sterrenwacht op La Palma.

De finalisten volgen de eerste dagen colleges over verschillende sterrenkundige onderwerpen en ondernemen samen leuke activiteiten. Na de colleges volgt een examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de colleges zijn behandeld.

Op basis daarvan wijst de jury de winnaars aan. De Olympiade wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking.

De hoofdprijs is traditiegetrouw een reis naar het Roque de los Muchachos-observatorium op het Canarische eiland La Palma, waar de winnaars zelf met een professionele telescoop naar het heelal mogen kijken.

Voor meer informatie: sterrenkundeolympiade.nl.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Astronomen Club (NAC), SRON Netherlands Institute for Space Research, het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON, Ganymedes optische instrumenten en IBM.

(Bron: rug.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden