Meerkosten nieuwbouw verhalen op NAM

Foto: Google Maps

Niet kopers en bouwers, maar de NAM moet de meerkosten van aardbevingsbestendig bouwen betalen, vinden PvdA en SP in de stad. Volgens de twee fracties hoort de rekening rechtstreeks naar de veroorzaker te gaan.

Daarvoor dient het nieuwe Bouwbesluit snel te worden aangepast en uitgebreid met een financiële regeling.

Bouwers laten de regels voor aardbevingsbestendig bouwen bewust links liggen, zo meldde vakblad Cobouw onlangs. Dat komt doordat deze regels niet zijn opgenomen in het Bouwbesluit, de voorschriften waaraan nieuwbouw in Nederland moet voldoen. Dit betekent dat bouwers, projectontwikkelaars en de NAM nu nog gezamenlijk bepalen in hoeverre de voorschriften worden nageleefd. Omdat zij er onderling vaak niet uit komen, gaan veel bouwers maar gewoon aan de slag.

Financiële regeling

SP en PvdA vragen het Groninger College van Burgemeester en Wethouders nu waarom de aardbevingsnorm in het Bouwbesluit ontbreekt. ‘Minister Kamp beloofde dit toch al in 2015 zo snel mogelijk te regelen’, herinnert SP-voorman Jimmy Dijk zich. ‘Het had toch al lang voor mekaar kunnen zijn? Wij vragen de gemeente bij het Rijk en de NAM aan te dringen op een snel en degelijk besluit, gekoppeld aan een financiële regeling.’

Dat laatste onderdeel is essentieel, vult Ruddijs aan. ‘De meerkosten voor aardbevingsbestendig bouwen zijn vaak hoog. Het mag niet zo zijn dat deze terecht komen bij de bouwer, die de rekening weer doorschuift naar de koper. Daarmee dreigen nieuwbouwwoningen in Stad en Ommeland onbetaalbaar te worden. De veroorzaker en niet wij Groningers moeten hiervoor opdraaien.’

Actie Tweede Kamer

Achter de schermen wordt nog altijd onderhandeld over een compensatieregeling. Zolang die er niet is, acht Nationaal Coördinator Hans Alders het onverstandig om de aardbevingsnorm in het Bouwbesluit op te nemen, zo schrijft Cobouw.

De PvdA in de Tweede Kamer heeft minister Henk Kamp gevraagd financiering vrij te maken voor de hogere bouwkosten en de NAM te bewegen om snel met geld over de brug te komen.
(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden