Tweede leven voor apparatuur van Noorderpoort

Foto: De Redactie

Noorderpoort en haar ICT-leverancier Bossers & Cnossen geven de apparatuur van Noorderpoort een tweede leven in Gambia en Kosovo. Samen zorgen ze er voor dat ook studenten in landen die minder welvarend zijn als Nederland kunnen werken met goed werkende systemen en apparaten van hoge kwaliteit.

Inmiddels is er onder andere een zending van zo’n honderd desktops afgeleverd in Gambia. Op 18 maart vertrekt Albert Vlaardingerbroek, directeur Bestuursdienst/Bestuurssecretaris bij Noorderpoort, naar het Afrikaanse land om het project in goede banen te leiden.

Second life desktops en laptops

Tijdens zijn vorige bezoek, ruim een jaar geleden bracht Vlaardingerbroek een bezoek aan een ICT bacheloropleiding van University of the Gambia. ‘De studenten deden alles uit het hoofd zonder dat zij toegang hadden tot een persoonlijke computer,’ vertelt Vlaardingerbroek.

Noorderpoort en Bossers & Cnossen hebben er destijds samen voor gezorgd dat 150 second life laptops naar diverse scholen en de universiteit werden verscheept. Zo konden onder andere de ICT-studenten hun studie met goed materiaal van hoge kwaliteit voortzetten. Dit werd destijds mogelijk gemaakt via een NGO, Foundation Humanitarian Aid Gambia.

Inmiddels is Vlaardingerbroek ook in contact gekomen met het ministerie van Onderwijs in Gambia. Het is volgens de directeur helaas een corrupt land, waar het gemakkelijk kan gebeuren dat de spullen op een verkeerde plek terecht komen: ‘Het is daarom belangrijk om de juiste mensen voor je te hebben en deze contacten moet je zorgvuldig en langzaam opbouwen.’

Noorderpoort ook actief in de regio

Ook in de regio is Noorderpoort actief. Jaarlijks helpt Noorderpoort zo’n vijftig tot honderd studenten in de regio die in financiĆ«le nood verkeren. Zo krijgen zij lesmateriaal, zoals laptops.

Noorderpoort en Bossers & Cnossen

Wat zestien jaar geleden begon als een puur zakelijke relatie is inmiddels uitgegroeid tot een prettige samenwerking waarbij hulp geboden wordt aan wereldwijde initiatieven.

‘Ik heb een grote drive om dingen goed te doen en beter te maken en om te bekijken of ik ergens iets aan kan bijdragen,’ aldus Jeroen Bos, directeur Bossers & Cnossen. ‘We zijn een rijk land en zijn in de positie dat we anderen helpen, dat besef ik me heel goed.’

Wanneer Bossers & Cnossen laptops en desktops terug krijgt, zodat het een tweede leven kan krijgen in bijvoorbeeld Gambia, controleren zij alles op duurzame kwaliteit en bruikbaarheid.

Andere internationale initiatieven

Naast Gambia, maken Noorderpoort en Bossers & Cnossen zich ook sterk voor het onderwijs van jongeren in Kosovo. Hoewel het land volledig gedigitaliseerd is, ontbreekt het hier toch aan voldoende kennis, capaciteit en materiaal. Ook hier wordt op regelmatige basis apparatuur naar toe gezonden dat een tweede leven krijgt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden