Provincie Groningen nog “1100 aardbevingen” voor de boeg

Foto: Jan Buurma

De provincie Groningen is de komende jaren nog lang niet van de aardbevingen af.

De provincie moet de komende jaren rekening houden met nog ruim 1100 aardschokken. “Hoe je het ook wendt of keert, die ruim 1100 aardbevingen komen er nog, ongeacht het productievolume”. “Daar kunnen de Groningers maar beter rekening mee houden”, aldus dr.ir. Jacques Hagoort, voormalig hoogleraar reservoirtechniek in Delft.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De voormalig hoogleraar baseert zijn voorspelling op een statistische analyse van alle tot nu toe geregistreerde bevingen in Groningen. Hij rekende als eerste drie verschillende scenario’s door, om te bepalen hoeveel aardbevingen zijn te verwachten bij drie verschillende productieniveaus. Hoeveel te meer gas er uit de grond wordt gehaald, hoeveel te  groter het aantal bevingen zullen zijn, is zijn conclusie.

Hagoort kwam eerder in het nieuws met zijn voorstel om aardbevingen te voorkomen door stikstof te pompen in het inmiddels voor driekwart leeggepompte Groningengasveld, waardoor de druk verhoogd wordt.

Het is tijd de gaskraan aanzienlijk dichter te draaien, volgens hem. De voorgestelde verlaging door minister Kamp van 42,4 naar 39,4 miljard kuub per jaar noemt hij ‘flauwekul’. Hagoort pleit voor halvering van de productie tot 21 miljard kuub gedurende de komende vijf jaar. Het aantal aardbevingen zullen minder worden en de gasproductie kan langer doorgaan. Ook heeft Groningen dan meer tijd om de huizen te verstevigen.

Het is volgens Hagoort koffiedik kijken of de bevingen sterker worden of juist niet.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden