Universiteitsraad krijgt instemmingsrecht over Yantai

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Wutsje

De universiteitsraad van de RUG krijgt instemmingsrecht op het definitieve besluit voor de in Yantai op te richten branch campus.

Dat staat in een gezamenlijke verklaring van het College van Bestuur en de universiteitsraad aan onderwijsminister Jet Bussemaker.

‘Het bestuur hecht veel waarde aan draagvlak voor de campus in Yantai en heeft daarom besloten het adviesrecht van de universiteitsraad om te zetten in instemmingsrecht’, meldde de RUG woensdagavond.

Ook de faculteitsraden, die betrokken zijn bij de branch campus krijgen instemmingsrecht op de facultaire plannen betreffende Yantai, staat in de brief aan de minister.

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer met Bussemaker over de wet die transnationaal onderwijs mogelijk moet maken, meldt de universiteitskrant. Deze wet is noodzakelijk voor de plannen van de RUG om in China een branchecampus te beginnen.

Universiteiten en hogescholen mogen volledige opleidingen in het buitenland verzorgen van de regeringspartijen VVD en PvdA, maar ze wilden nu nog niet ingaan op de concrete plannen van de RUG voor een campus in Yantai.

Het gaat om de wet in het algemeen en niet om deze casus, stelden ze. VVD-Kamerlid Duisenberg: ‘Wij stellen onze voorwaarden, China stelt zijn voorwaarden. En als die niet samenkomen, is er geen deal.’

De oppositiepartijen D66, GroenLinks, SP en CDA maken zich zorgen over zaken als gebrekkige mensenrechten in China, academische vrijheid en bedreigingen voor de kwaliteit van onderwijs in Nederland.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden