MS Centrum Noord Nederland ontvangt groot geldbedrag

Vlnr Jan Meilof (neuroloog Martini Ziekenhuis), Dorinda Roos, directeur stichting MS Research en onderzoeker Celbiologie Wia Baron (UMCG)
Foto: Martini Ziekenhuis Groningen

Het MS Centrum Noord Nederland heeft €464.000 ontvangen tijdens het Goed Geld Gala van de Vriendenloterij op woensdag 15 februari. Het geldbedrag werd in ontvangst genomen door Jan Meilof, klinisch coördinator van het MS Centrum Noord Nederland.

Het MS Centrum Noord Nederland is een samenwerking op het gebied van de ziekte multiple sclerose (MS) van de afdelingen Neurologie van het Martini Ziekenhuis en het UMCG en de onderzoeksafdelingen Celbiologie en Neurowetenschappen.

Onderzoek

Het bedrag wordt gebruikt voor onderzoek met uit de huid verkregen stamcellen onder een grote groep MS-patiënten. De aanvraag voor deze subsidie is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting MS Research.

Het MS Centrum Noord Nederland is erg blij met de subsidie die is toegekend voor meer onderzoek naar MS.

Jan Meilof, klinisch coördinator: ‘Met deze subsidie kunnen we nu van een individuele MS-patiënt hersencellen kweken in ons laboratorium. Op die manier kunnen we beter en sneller onderzoeken wat er in de hersenen bij MS fout gaat en hoe we dit kunnen afremmen en repareren. De deelnemers aan het onderzoek staan een klein stukje huid af. Met de iPS-cel techniek kunnen we daar verschillende soorten hersencellen van maken zonder dat we daarvoor een biopt van de hersenen hoeven te nemen. Dit geeft ons een veel natuurgetrouwer systeem om MS te onderzoeken dan bijvoorbeeld diermodellen of onderzoek aan weefsels van gezonde personen. Doordat we huidcellen van zoveel verschillende mensen gebruiken wordt in het onderzoek voor het eerst ook rekening gehouden met de verschillen tussen MS-patiënten’.

MS Centrum Noord Nederland

Het doel van het MS Centrum Noord Nederland is de zorg voor patiënten met multiple sclerose verder verbeteren door een nauwe samenwerking tussen beide ziekenhuizen. Daarnaast is de expertise op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte MS gebundeld.

De nadruk bij het klinisch onderzoek van het MS Centrum Noord Nederland ligt op twee thema’s: de oorzaken en herstelmogelijkheden van de isolatielaag rond de zenuwen (myeline) en de latere progressieve fase van MS.

Het Martini Ziekenhuis en het UMCG behandelen samen meer dan de helft van alle MS-patiënten in de noordelijke regio.

Multiple Sclerose

Multiple Sclerose is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. MS is waarschijnlijk een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat het immuunsysteem eigen weefsel beschadigt. De ziekte openbaart zich vooral tussen het 20e en 40e levensjaar.

Nederland telt ongeveer 17.000 mensen met MS waarvan er bij benadering 1.700 in de drie noordelijke provincies wonen.

Stichting MS Research

Stichting MS Research heeft als belangrijkste doel het stimuleren en financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte multiple sclerose bij volwassenen en kinderen. Daarnaast informeert zij een breed publiek over de wetenschappelijke, medische en maatschappelijke aspecten van MS. Door de investering in onderzoek is de diagnose naar MS verbeterd, het verloop van de ziekte beter in kaart gebracht en is de behandeling en de kwaliteit van de zorg van mensen met MS vooruitgegaan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden